EKOLOŠKI PROTEST ISPRED BELE KUĆE: Aktivisti podsetili Bajdena na predizborna obećanja
Džo Bajden, Foto: Printscreen/Youtube

klimatske promene

EKOLOŠKI PROTEST ISPRED BELE KUĆE: Aktivisti podsetili Bajdena na predizborna obećanja

Džen Psaki rekla je novinarima da je predsednik apsolutno posvećen rešavanju klimatskih problema

Objavljeno:

Mladi ekološki aktivisti okupili su se ispred Bele kuće u znak protesta zbog neispunjenih obećanja predsednika SAD Džoa Bajdena i njegovih odluka, za koje smatraju da idu u prilog republikancima.

Nekoliko stotina njih, sa natpisima “Bajdene, kukavico, bori se za nas”, i “Nema klime, nema dogovora” učestvovalo je u ponedeljak na protestu, kako bi poručilo američkom predsedniku da je izneverio svoja smela obećanja za akciju u vezi sa klimom, na kojima je između ostalog i temeljio kampanju.

– Bajden se kandidovao sa hrabrim obećanjima, a mi smo ga zbog toga podržali”, rekao je Džon Pol Mehia, 18-godišnji student iz Majamija, među stotinama na protestu Pokreta “Sanrajz” (Sunrise, Izlazak sunca).

Njegovo razočaranje dele mladi klimatski aktivisti širom SAD koji kažu da su Bajdenova obećanja da će ispuniti izrečeno u kampanji sve dalja, dok pregovara sa republikancima.

“Imamo demokratskog predsednika, imamo većinu i u Predstavničkom domu i u Senatu, i ovo bi trebalo da bude vreme u kojem bismo mogli da obavimo neke stvari, a zapravo nismo”, rekao je Kalan Benson, 17-godišnji organizator globalne aktivističke grupe

“Petkom za budućnost”.

Upitana o klimatskim protestima u ponedeljak, portparolka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da je predsednik apsolutno posvećen rešavanju klimatskih problema.

Mnogi mladi aktivisti kritikuju ugovor o infrastrukturi između republikanaca i demokrata, vredan 1,2 hiljada milijardi dolara, koji uključuje polovinu sredstava koje je Bajden prvobitno predložio za tehnologiju električnih vozila (EV), a Bela kuća je u ponedeljak rekla da je dvostranački sporazum samo “depozit” za Bajdenove dugoročne klimatske ciljeve.

Podrška mladih liberalnih snaga dosta je važna za američkog predsednika, pošto se dosta oslanjao na nju u ujedinjavanju Demokratske stranke pred izbore 2020. godine.

Istraživanja su pokazala da je više od polovine Amerikanaca starih od 18 do 29 godina glasalo na opštim izborima 2020. godine, što je za 11 procentnih poena više u odnosu na 2016, i procenjuje se da je 61 odsto njih glasalo za demokrate.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.