11 SMRTI, 150 NESTALO: U ZGRADI pored srušene OTKRIVEN užas u GARAŽI, na snazi EVAKUACIJA stanara! (FOTO/VIDEO)
Champlain Towers East, Foto: Profimedia

katastrofa

11 SMRTI, 150 NESTALO: U ZGRADI pored srušene OTKRIVEN užas u GARAŽI, na snazi EVAKUACIJA stanara! (FOTO/VIDEO)

Na snazi je dobrotvoljna evakuacija stanara druge zgrade kompleksa Champlain Towers East, jer su pronađene pukotine u garaži ove zgrade koja se nalazi istom kompleksu kao zgrada koja se srušila prošle nedelje. Stručnjaci, pak, tvrde da su stanari na sigurnom.

Objavljeno: 15:39h

Na fotografijama koje je snimio jedan od stanara ove zgrade, vidi se ogroman odron sa stuba u garaži, a po njegovm rečima ta pukotina se nije videla dok se sestrinska zgrada nije srušila u četvrtak.

"Bojim se da bi u našoj zgradi mogao postojati neki problem koji bi mogao imati sličan rezultat onoga što smo videli u Champlain Towers South", rekao je stanar Robert Lisman za Local 10 u intervjuu.

Ali građevinski inženjer Alin Kilšeimer otkrio je da ova pukotina ne predstavlja neposredu opasnost, jer obe sestrinske zgrade nemaju "nikakve vidljive dokaze o bilo kakvim većim strukturnim problemima", izvestio je NBC Miami u ponedeljak.

Samo dve osobe zatražile su preseljenje iz zgrade, rekla je TV stanica.

Potraga za preživelima se nastavlja u južnoj dvospratnici, a do sada je potvđeno 11 smrtnih iskoda, dok se 150 vode kao nestali od ponedeljka uveče.

Dok ekipe tragaju za potencijalno preživelima u vazdušnim džepovima ispod ruševina, lokalni zvaničnici i stanari strahuju od urušavanja okolnih zgrada, posebno istočna i severna kula koje su u istom kompleksu u Surfsajdu, a izgrađene su 1981. i 1994, navodi NBC.

Po lokalnom zakonu grada, neophodna sertifikacija zgrada vrši se na svakih 40 godina, a u planu ove zgrade je već bilo nekoliko velikih projekata rekonstrukcije.

Na hitnoj sednici gradske komisije u petak, gradonačelnik Surfsajda Čarls Burket, izjavio je da su trebali da obrate posebnu pažnju na alarmantne pojave, jer je zgrada bila tempirana bomba na ivici katastrofe.

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

"Ova zgrada je imala ozbiljnih, ozbiljnih problema, i sigurno su postojali dobri znakovi da je bilo problema u toj zgradi i pre juče.", izjavio je Burket. Međutim, tek kada se zgrada srušila, postali su vidljivi znaci da infrastruktura propada. U pismu predsednika asocijacije udruženja Južnog kompleksa stanova iz aprila, utvrđena je cifra of 15 miliona dolara koja bi se uložila u renoviranje kompleksa, a projekat bi se finansirao procenama iz budžeta saznaje The Wall Street Journal.

U pismu se upozorava na oštećenja betona i rđu pod površinom, kao i na velika oštećenja krova. "Sav ovaj posao je trebao da se planira i odradi tokom proteklih godina, a vidite gde smo sada", navodi se u pismu Žana Vodnickog.

Florida, Majami, Rušenje zgrade
foto: Profimedia

Izveštaji kažu da će se zakon u vezi 40-godišnjeg zahtev za sertifikacijom svakako prilagoditi, nakon ove katastrofe.

Džejms Meginis, najviši zvaničnik kompleksa, rekao je na sastanku u petak da bi kolaps mogao zauvek promeniti tehničke standarde zgrada u Surfsajdu. „Kako je uragan Endru zauvek promenio građevinske kodove na Floridi, tako će i ova strašna tragedija, koja je nacionalna tragedija, promeniti građevinske kodove koji se odnose na sertifikaciju i sve postojeće zgrade“, rekao je Meginis.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/nypost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.