LEŠEVI TIHO PLUTAJU SVETOM REKOM INDIJE: Tela mrtvih od korone izronila iz grobova duž obale!(VIDEO)
Indija, Foto: Printscreen/Youtube

JEZIV PRIZOR

LEŠEVI TIHO PLUTAJU SVETOM REKOM INDIJE: Tela mrtvih od korone izronila iz grobova duž obale!(VIDEO)

Zvaničnici procenjuju da je 600 tela sahranjeno duž obala Ganga u Alahabadu u jeku pandemije koronavirusa

Objavljeno:

Delimično sakrivena u travi, tela uvijena u žute tkanine tiho plutaju svetom rekom Gang kao podsetnik na smrtonosni talas koronavirusa koji je preplavio bolnice i krematorijume u Indiji.

Porodice na severu i istoku Indije prepustile su tela najmilijih reci ili su ih sahranili u plitkim grobovima duž obala jer nisu mogli da priušte pogrebne pirove na vrhuncu epidemije u aprilu i maju.

Međutim, početak sezone monsuna doveo je do toga da nivo vode poraste i odnese neka tela sahranjena na obalama Ganga.

Zvaničnici u Alahabadu, jednom od najsvetijih mesta hinduizma, kažu da je u poslednje tri nedelje gotovo 150 tela isplivalo na površinu reke. Vlasti su sada organizovale pogrebne lomače za ta tela.

Kada je ekipa Frans presa obišla tu oblast, videli su desetak delimično potopljenih leševa u vodi.

Zvaničnici procenjuju da je 600 tela sahranjeno duž obala Ganga u Alahabadu u jeku pandemije koronavirusa.

Strahuje se da je, međutim, broj mrtvih u Indiji mnogo, mnogo veći od 360.000 prijavljenih - gotovo dva miliona - i da će sa nabujalom rekom i monsunskim kišama uskoro početi da se pojavljuju brojni plitko iskopani grobovi.

Sonui Čandel, brodar koji radi u obližnjem krematorijumu kaže da ga brine porast nivoa vode. "Bilo je jako teško gledati te siromašne ljude kako sahranjuju voljene na tako nedostojanstven način, ali porast nivoa vode je sve samo pogoršala", rekao je on AFP-u. "Sada se uvek bojim da ću udariti telo veslom ili da ću brodom preći preko leša".

Slične probleme iskusili su i drugi verski centri na severu Indije i lokalci sada strahuju da bi leševi u vodi mogli dodatno da ugroze već vrlo zagađenu vodu. "Ovo bi moglo da izazove pojavu opasnih bolesti", rekao je jedan lokalac. "Vlada mora ovo da reši i smisli plan", dodao je on.

Svetu reku Gang, hindusi smatraju gospodaricom života i smrti i hodočasnici se okupljaju u vodama Ganka na ritualnom kupanju a još pre pandemije, milioni su rasipali pepeo voljenih po reci.

Oni koji ne mogu da priušte kremaciju, potapali bi tela voljenih ili bi ih sahranjivali duž obala. Broj leševa u i oko Ganka naglo je porastgao posle rekordno smrtonosne epidemije korone u Indiji. Sahrana u Indiji košta više od 100 dolara što je za mnoge nedostižna suma.

Vlasti su poslale policijske timove da patroliraju rekom i zajedno sa lokalnim ribarima vade leševe iz vode, što se pokazalo kao vrlo težak zadatak zbog mase i snage nabujalog Ganga. "Tok je veoma brz i teško je izvući tela", rekao je jedan neimenovani policijski zvaničnik.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.