NAKON KORONA VIRUSA INDIJA SE BORI SA NOVIM PROBLEMOM: Umrlo na hiljade ljudi, situacija OZBILJNA!
Indija, Foto: Profimedia

HAOS U INDIJI

NAKON KORONA VIRUSA INDIJA SE BORI SA NOVIM PROBLEMOM: Umrlo na hiljade ljudi, situacija OZBILJNA!

Mnogim pacijentima su odstranjeni delovi nosa, vilice...

Objavljeno:

Nakon pandemije korona virusa, koja je poharala Indiju, ova zemlja se bori sa epidemijom mukormikoze, gljivične infekcije koja može da izazove ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Mediji prenose da je zaraženo na desetine hiljada ljudi, a da je nekoliko hiljada izgubilo život.

U bolnicama u regionu Puni kreveti su puni obolelih od ove gljivične infekcije. Porast broja obolelih krenuo je nakon što je drugi talas korona virusa zadao stravičan udarac ovoj zemlji i odneo na desetine hiljada života.

Zbog epidemije bolnice sada otvaraju odeljenja za mukormikozu. U pojedinim bolnicama ima i po nekoliko stotina pacijenata. Čini se da je mukormikoza opasnija od kovida i da odnosi više žrtava. Da bi spasli živote pacijenata, lekari moraju da donose teške odluke.

Mnogim pacijentima su odstranjeni delovi nosa, vilice...

- Ja vozim školski autobus i izdržavam celu porodicu. Živimo od toga što ja zaradim. Morali smo da se uzajmimo da bih sebe održao u životu - kaže jedan Indijac, koji je ostao bez oka.

Očajan je jer kaže da ne zna šta će da radi, jer autobus više neće moći da vozi.

U bolnici u kojoj su raniji lečili tri slučaja godišnje, sada svakodnevno zbrinu pet pacijenata sa mukormikozom, piše BBC. Prema rečima lekara, korona virus i steroidi koji su korišćeni za lečenje učinili su rude ranjivim i podložnim obolevanju od gljivičnih infekcija.

- Pacijenti koje hospitalizujemo ne ostaju u bolnici dan ili dva. Oni će ovde morati da provedu po mesec dana i više. Za to vreme operišemo ih barem jednom - kaže lekar koji radi u bolnici u Puniju.

On dodaje da statistike govore da oko 50 odsto obolelih može da premine.

- Ovde počinjemo bitku da ih spasimo - kaže on.

S obzirom na to da se ranije retko obolevalo od ove bolesti, na zalihama nije bilo dovoljno adekvatnih lekova. Mnogi su zato potražili rešenje na crnom tržištu, i plaćali su papreno da bi došli do leka.

Nisu retki slučajevi da su ljudi preživeli kovid, a da ih je ubila mukormikoza. Sidhart Karade umro je od mukormikoze u 19. godini.

Njegova porodica kaže da mu bolest nije dijagnostifikovana na vreme.

- Bio je na nogama, pomagao mi po kući. Bio nam je velika podrška, mnogo mi nedostaje - kaže njegova majka.

Dodaje da je Sidhart išao na brojne operacije da bi ga spasli. Prodali su sve vredno što su imali i na kraju ostali bez njega.

Sada se strahuje od mogućeg početka trećeg talasa pandemije, koji bi u kombinaciji sa mukormikozom mogao da odnese još mnogo života u Indiji.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.