MERKELOVA JE ZABRINUTA: Radi se o DELTA SOJU
Merkel, Foto: Profimedia

NEMAČKA I PUTOVANJE

MERKELOVA JE ZABRINUTA: Radi se o DELTA SOJU

Problem je širi jer je Portugal takođe nametnuo nova pravila karantina britanskim putnicima koji nisu vakcinisani

Objavljeno: 22:49h

Nemačka će pokušati da zabrani britanskim putnicima ulazak u Evropsku uniju bez obzira na to da li su vakcinisani protiv kovida 19.

"Očito je da smo zabrinuti oko delta soja", rekla je kancelarka novinarima tokom samita EU.

Problem je širi jer je Portugal takođe nametnuo nova pravila karantina britanskim putnicima koji nisu vakcinisani, stavljajući Ujedinjeno Kraljevstvo u istu rizičnu kategoriju u kojoj su Južna Afrika, Brazil, Indija i Nepal.

Svi posetioci iz Britanije u Portugal moraju u karantin 14 dana "kod kuće ili na mestu koje su odredile zdravstvene vlasti", osim ako ne mogu predočiti dokaze da su u potpunosti vakcinisani najmanje dve nedelje ranije.

To se ne odnosi na decu mlađu od 12 godina.

Vlada u Lisabonu je ostavila otvorena vrata, navodeći da se odluka "može revidirati u bilo kom trenutku, zavisno o evoluciji epidemiološke situacije".

London se nadao da bi Portugal, zbog straha da ne izgubi britanske turiste, ali i dobrih odnosa, mogao stati na britansku stranu.

Problem je što i ta zemlja ima problem sa novim sojem virusa pa joj ne treba još i britanski doprinos na tom planu.

U portugalskoj prestolnici se gotovo polovina novih slučajeva zaraze odnosi na delta varijantu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel želi Veliku Britaniju da proglasi "zabrinjavajućom zemljom" zato što je u zemlji snažno rasprostranjen delta soj virusa.

Izvor iz britanske vlade rekao je da je kancelarka Merkel izgledala "želi izolaciju", dodajući: "Mnoge će zemlje misliti da je to njihova odluka, a ne jedna o kojoj se odlučuje u Berlinu".

Bez restrikcija

Britanija planira sledeći mesec da objavi plan prema kom bi u celosti vakcinisane osobe mogle putovati bez restrikcija u sve zemlje, bez zahteva za karantin nakon povratka, osim u one sa visokim rizikom zaraze.

Premijer Džonson je navodno insistirao da se šema počne primjenjivati već sledeći mesec, ali ministri veruju kako verovatno neće biti spremna pre avgusta.

Francuski predsednik Emanuel Makron insistirao je da EU ima "usklađeni" odgovor i da nova ograničenja budu osnova za uvođenje evropske zelene propusnice.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.