9 POGINULO, 152 NESTALO ISPOD RUŠEVINA U MAJAMIJU: Istraga u toku, SATELITSKI snimci otkrili JEZIVE podatke! (FOTO)
Nezapamćena katastrofa na Floridi, Foto: Profimedia

MAJAMI

9 POGINULO, 152 NESTALO ISPOD RUŠEVINA U MAJAMIJU: Istraga u toku, SATELITSKI snimci otkrili JEZIVE podatke! (FOTO)

U hotelu Grand Bič u Majami Bič-u, dovežene su porodice nestalih, a lokalna policija ih sprovodi do mesta urušene zgrade ako bi se molili za svoje voljene

Objavljeno:

Najmanje devet osoba je mrtvo kada se prošle nedelje srušila 12-ospratnica u okrugu Majami-Dejd na južnoj Floridi, rekli su zvaničnici.

Ponedeljak je peti dan masovne akcije traganja i spasavanja, gde spasioci nastavljaju potragu ispod ruševina, u nadi nadi da će pronaći preživele. Delimični kolaps 55 stanova od ukupno 136, dogodio se u četvrtak oko 01:15 po lokalnom vremenu u kondominijumu Champlain Towers South u malom gradu Surfside na obali, oko 10 milja severno od Majami Biča.

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

Iako su zvaničnici nastavili da izražavaju nadu da će još biti pronađeno još živih, za sada nije pronđen niko od jutra kada se delimično srušila. Stejsi Fang (54) i njen petnaestogodišnji sin Džona Handler izvučeni su iz živi iz ruševina i prebačeni u lokalnu bolnicu, gde je Fang kasnije umrla.

Spasilačke ekipe i na stotine volontera koji su prvi reagovali, neprekidno rade na pronalaženju preživelih ili zarobljenih ispod ruševina. Napravljen je rov od 10 m, kako bi olakšali potragu.

U hotelu Grand Bič u Majami Bič-u, dovežene su porodice nestalih, a lokalna policija ih sprovodi do mesta urušene zgrade ako bi se molili za svoje voljene.

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

Policijska uprava Majami - Dejda vodi istragu o incidentu, jer je za sada uzrok kolapsa i dalje ne poznat, i ne postoji dokaz o njegovom namernom izazivanju. "Naravno, nije isključeno", rekao je gradonačelnik okruga Majami-Dejd za ABC Njuz u petak. "Ništa nije isključeno. Ali, u ovom trenutku, ne posroji ništa što bi ukazivalo na to."

Prema zvaničnicima Surfsajd-a, kompleks Champlain Towers South, izgrađen je 1980. i bio je spreman za 40-godišnju resertifikaciju, planirana je kompletna obnova, a u vreme urušavanja bili su izvođeni radovi na krovu.

U izveštaju o strukturnom pregledu iz oktobra 2018. godine, koji se nalazio među stotinama stranica javnih dokumenata koje je grad objavio kasno u nedelju, nalazi se podatak da je popustila hidroizolacija ispod bazena i ulaza u kompleks, što je prouzrokovalo "veliku štetu na betonskoj strukturnoj ploči."

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

U e-pošti iz novembra 2018. godine, koju je takođe objavio grad, zvaničnik zgrade Surfsaja, Ros Prieto, rekao je tadašnjem upravniku grada Giljermu Olmedilou da se sastao sa stanarima Champlain Towers South i da je "prošlo veoma dobro - rešene su glavni problemi i sertifikacija bi trebalo da se odradi tek 2021, ali oni su odlučili da započnu proces ranije."

Bivša stanarka Suzana Alvarez rekla je za ABC Njuz da je Prieto tokom tog sastanka 2018. rekao da kompleks "nije u lošem stanju" - što je u suprotnosti sa izveštajem o strukturnom terenskom istraživanju napisanom pet nedelja ranije.

Prieto nije odgovorio na zahtev ABC Njuz-a za komentarom, a prema saznanjima on više nije zaposlen u gradu.

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

"Ne želim da verujem da bi se neki potrudili da nekoga prevare", izjavio je Salzhauer . "Mislim da se više radilo o tome da on nije želeo da ljudi paniče i ne mogu da pretpostavljam šta mu je bilo na umu, zašto - možda - nikada nije ni stigao na sedmu stranicu izveštaja."

Gradonačelnik Surfsajda Čarls Burket rekao je novinarima da je pročitao izveštaj o strukturnom terenskom istraživanju iz 2018, ali da još uvek nije bio upoznat sa detaljima sastank sa stanarima, na kojem je zvaničnik rekao da zgrada "nije u lošem stanju". Burket je rekao da se detaljno ispituje svaka prepiska koju su gradske vlasti vodile u vezi sa Champlain Towers South-om, a ti detalji će takođe biti objavljeni na veb adresi grada.

Studija 2020. koju je sproveo Šimon Vdovinski, profesor na Institutu za životnu sredinu Međunarodnog univerziteta Florida u Majamiju, pronašla je znake uranjanja zemljišta od 1993. do 1999. godine na području gde se nalazi kompleks Champlain Towers South. Ali ovo postepeno propadanje kopna verovatno ne bi moglo da bude samostalni uzrok rušenja zgrade, prema Vdovinskom, čija je stručnost geodezija, prirodne opasnosti i porast nivoa mora.

"Kada merimo uranjanje zemljišta ili kada vidimo kretanje zgrada, treba proveriti zašto se to događa", rekao je Vdovinski, koji je analizirao satelitske radarske podatke. "Sa ovih satelitskih snimaka ne možemo utvrditi šta je razlog, ali možemo reći da ovde postoje znakovi pomeranja.“

U ime stanara Manuela Dreznera i "svih ostalih koji se nalaze na u sličnoj situaciji“, podneta je kolektivna tužba stanara, navodeći da ova katastrofa mogla da se izbegne da je predstavništvo udruženja kompleksa Champlain Towers South popravilo i osiguralo zgradu. U tužbi se traži odšteta od 5 miliona dolara.

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

Advokat tužene Asocijacije kompleksa, Kenet Direktor, odgovara da se kolaps desio baš kada se udruženje pripremalo za početak novog građevinskog projekta kako bi se izvršile promene. Direktor je rekao da je zgrada prošla opsežne inspekcije i da su planovi gradnje već dostavljeni gradu, ali jedini započeti radovi bili su na krovu.

Direktor je izjavio da nije upozoren na bilo kakve strukturne probleme sa zgradom ili na zemljištu na kojem je izgrađena. Rekao je da je kompleks oštećen vodom, ali to je uobičajeno za imanja na obali okeana i ne bi izazvalo ovoliko urušavanje. "Ništa slično nikada nije viđeno, bar ne za 40 godina koliko ovo radim", završava Kenet Direktor.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/abcnews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.