NEKO PALI CRKVE U KANADI posle otkrića dečjih grobova indijanske dece (VIDEO)
Požar, Foto: Printscreen/Youtube

ŠTA SE DESILO?

NEKO PALI CRKVE U KANADI posle otkrića dečjih grobova indijanske dece (VIDEO)

Policija je saopštila da su crkve potpuno uništene, dodajući da požar smatra "sumnjivim". Dve druge crkve u istoj provinciji izgorele su prošlog ponedeljka.

Objavljeno:

Posmrtni ostaci 215 dece, od kojih su neke imalo samo tri godine, pronađeni su sahranjeni na mestu nekadašnje autohtone škole u ​​Kanadi, što je otkriće koje je premijer Džastin Turdo krajem maja nazvao šokantnim podsećanjem na sramotno poglavlje u istoriji zemlje.

BBC izveštava da su četiri katoličke crkve u zapadnoj Kanadi izgorele nakon takvih otkrića samo prošle nedelje. Juče, za manje od sat vremena, izgorele su dve crkve u Britanskoj Kolumbiji, na području naseljenom autohtonim Indijancima koji su, pre nekoliko dana, otkrili 750 novih neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, što je Kanadu ponovo šokiralo otkrivanjem deo Kalvarije prosledio je decu autohtonog stanovništva u katoličkim školama na asimilaciju.

Policija je saopštila da su crkve potpuno uništene, dodajući da požar smatra "sumnjivim". Dve druge crkve u istoj provinciji izgorele su prošlog ponedeljka.

"Za sada nema hapšenja ili optuženih, istraga je u toku", rekao je portparol policije Jason Boida.

Podsetimo, reč je o učenicima indijske rezidencijalne škole Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978. godine, a njihovi ostaci pronađeni su pomoću posebnog radara.

„Uspeli smo da potvrdimo ono što je naša zajednica već znala“, rekla je o otkriću lidera domorodačke zajednice Rosanne Casimir. „Trenutno imamo više pitanja nego odgovora.“ Šestogodišnja istraga kanadskog rezidencijalnog školskog sistema, koji je nasilno odvajao domorodačku decu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine da je taj sistem, u međuvremenu ukinut, predstavljao „kulturni genocid“. Izveštaj dokumentuje stravično fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima je bilo izloženo mnoštvo od 150.000 dece koja su pohađala te škole. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlade, od četrdesetih do devedesetih.

Izveštaj je otkrio da je više od 4.100 dece umrlo tokom boravka u rezidencijalnoj školi. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni sahranjeni u nekada najvećoj takvoj školi u Kanadi nisu deo te statistike i da je njihova smrt ostala nezabeležena do ovog otkrića. Trudeau je na Tviteru napisao da mu vest „slama srce - u bolnom podsećanju na to mračno i sramotno poglavlje istorije naše zemlje“. Kanadska vlada se 2008. zvanično izvinila zbog sistema. Domorodačka zajednica saopštila je da preliminarne rezultate istrage očekuje do sredine juna.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.