ETIOPIJA: Troje humanitaraca ubijeno u regionu Tigraja
Ilustracija, Foto: Profimedia

SKANDAL

ETIOPIJA: Troje humanitaraca ubijeno u regionu Tigraja

U saopštenju se navodi da je MSF-Španija izgubila u četvrtak popodne kontakt sa vozilom koji je prevozio tim, prenosi Rojters.

Objavljeno:

Troje zaposlenih u španskom ogranku "Lekara bez granica" (Medecins Sans Frontieres-MSF) ubijeni su od strane nepoznatih napadača u etiopskom regionu Tigraj, saopštila je ova međunarodna humanitarna organizacija.

U saopštenju se navodi da je MSF-Španija izgubila u četvrtak popodne kontakt sa vozilom koji je prevozio tim, prenosi Rojters.

Jutros je pronađeno prazno vozilo, a nekoliko metara dalje i i beživotna tela troje naših kolega. Oštro osuđujemo napad i istrajaćemo u naporima da se rasvetle sve činjenice u vezi ovog događaja“, naglasili su u MSF.

Žrtve su identifikovane kao koordinatorka Maria Hernandez (35) iz Madrida, pomoćnik koordinatora Johanes Halefom Reda (31) iz Etiopije i njihov etiopski vozač Tedros Gebremariam Gebremajkl (31) i oni su među najmanje 12 ubijenih humanitarnih radnika u Etiopiji otkako su u novembru izbile borbe između vojske i snaga Narodno-oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) koje su lojalne bivšoj vladajućoj stranci u tom regionu.

Etiopsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je saučešće putem Tvitera, ali je reklo da poziva humanitarne organizacije da obezbede vojnu pratnju kada se nalaze u toj oblasti i potvrdilo da su snage TPLF bile aktivne u gradu Abi Adi gde se dogodio napad.

Španski premijer Pedro Sančez uputio je saučešće porodicama nastradalih, a Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da će sarađivati sa MSF i etiopskom vladom kako bi se rasvetlile sve okolnosti u vezi s ovim napadom.

Američki Stejt department pozvao je na nezavisnu istragu ubistava i poručio da vlada u Adis Abebi snosi punu odgovornost za bezbednost humanitarnih radnika u Etiopiji.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.