SUĐENJE POLICAJCU KOJI JE UBIO DŽORDŽA FLOJDA: Ishod se već zna, zatvor mu NE GINE!
Džordž Flojd, Foto: YouTube Printscreen

PREKRETNICA

SUĐENJE POLICAJCU KOJI JE UBIO DŽORDŽA FLOJDA: Ishod se već zna, zatvor mu NE GINE!

Okružni sudija Hennepin Peter Cahill presudio je ranije ovog meseca da su tužioci postavili temelje za oštrije izricanje presude Chauvinu.

Objavljeno: 13:24h

Bivši policajac Derek Chauvin biće osuđen u petak za ubistvo Džordža Flojda 2020. godine, nakon suđenja koje mnogi vide kao prekretnicu u istoriji američke policije.

Porota je 20. aprila proglasila Šovina (45) krivim. Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 30 godina, što je dvostruko više od kazne predviđene smernicama za počinioce prvog zločina.

Okružni sudija Hennepin Peter Cahill presudio je ranije ovog meseca da su tužioci postavili temelje za oštrije izricanje presude Chauvinu.

Odbrana je tražila uslovno i novo suđenje

Šovinova odbrana tražila je uslovnu osudu i novo suđenje. Šovinov advokat tvrdio je da njegovom klijentu nije dozvoljeno pošteno suđenje zbog grešaka tužioca i porote.

Snimak belog policajca Chauvina koji više od devet minuta kleči na vratu 46-godišnjeg crnog Džordža Flojda izazvao je negodovanje širom sveta i izazvao najveći protestni pokret u SAD u poslednjih nekoliko decenija.

Državni tužioci u Minesoti napisali su da je Šovinov zločin šokirao savest zemlje.

Ostaloj trojici policajaca sudiće se sledeće godine Sudija Cahill je prošlog meseca utvrdio da su tužioci pokazali da postoje četiri dodatna faktora koji omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floida. Sudija utvrđuje da je Šovin iskoristio njegov položaj poverenja i autoriteta, da se prema Floidu ponašao surovo, da je zločin počinio u grupi sa još trojicom policajaca i da je Floida ubio pred decom.

Eric Nelsen, Chauvinov advokat, tražio je uslovnu kaznu, tvrdeći da bi se Floidovo ubistvo moglo opisati kao greška počinjena u dobroj nameri.

Chauvin je umešan u Floidovo hapšenje zbog sumnje da je Floid koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara.

Preostala tri policajca umešana u Floidovo hapšenje, otpuštena su, kao i Chauvin, dan ranije. Sudiće im se sledeće godine za pomaganje i podržavanje Floidovog ubistva.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.