BRAĆA TINEJDŽERI NESTALI SA BITKOINIMA VREDNIM 3,6 MILIJARDI DOLARA: Do novca došli prevarom!
Bitkoin, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

BRAĆA TINEJDŽERI NESTALI SA BITKOINIMA VREDNIM 3,6 MILIJARDI DOLARA: Do novca došli prevarom!

Kako prenosi agencija Blumberg, veruje se da su braća, stari 19 i 20 godina, do novca došli prevarom, preko svoje firme za ulaganje u kriptovalute

Objavljeno:

Dva brata iz Južnoafričke Republike nestala su sa bitkoinima vrednim 3,6 milijardi dolara.

Kako prenosi agencija Blumberg, veruje se da su braća, stari 19 i 20 godina, do novca došli prevarom, preko svoje firme za ulaganje u kriptovalute.

Oštećeni ulagači sada su angažovali advokatsku firmu iz Kejp Tauna koja nije uspela da locira braću, zbog čega su se obratili Orlovima, elitnoj policijskoj jedinici JAR-a.

Nakon porasta vrednosti bitkoina u proteklih godinu dana nestanak oko 69.000 bitcoina predstavljao bi najveći ikada izgubljeni novac u prevari sa kriptovalutama i mogao bi da podstakne regulatore u celom svetu da konačno uvedu red u tržište usred sve većih slučajeva prevara.

Prve naznake problema pojavile su se u aprilu, kada je bitkoin dostigao rekordnu cenu. Direktor kompanije Africrypt, Amir Kadžee (20), stariji od nestale braće, obavestio je svoje klijente da je bio žrtva hakerskog napada i zatražio od njih da napad ne prijave vlastima kako ne bi usporili proces povraćaja nestalog novca.

Neki skeptični ulagači mu nisu poverovali pa su angažovali advokate, firmu Hanekom, dok je druga grupa počela proces likvidacije protiv Africrypta.

"Odmah smo posumnjali da tu nešto ne štima, jer su tražili od investitora da ne preduzimaju nikakve pravne mere", rekli su iz Hanekoma i dodali da su zaposleni Afrcrypta izgubili su pristup platformi sedam dana pre navodnog hakerskog napada.

Daljom istragom utvrđeno je da je sav novac iz Africypta prebačen sa južnoafričkih računa i kripto novčanika i to kroz mešavinu drugih kriptovaluta kako bi omeli trag.

Kadžee i njegov brat Raes (19) otvorili su firmu 2019. i u početku su svojim klijentima nudili ogroman povraćaj novca za ulaganje kod njih - čak i do deset posto. Sada su oba brata nestala.

Ovo nije prvi slučaj prevare ovog tipa u Južnoafričkoj Republici. Prošle godine propao je Mirror Trading International, firma koja se bavila trgovanjem kriptovalutama. Tada su nestale oko 23.000 kriptovaluta u vrednosti od oko 1,2 milijarde dolara, što je prozvano najvećom prevarom 2020. godine u svetu kriptovaluta. Nestanak Africrypta je čak tri puta veći.

Slučaj sada češljaju i južnoafričke finansijske vlasti, ali je trenutno nemoguće otvoriti službenu istragu jer se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom finansijskom imovinom.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.