BAJDEN IZNEO PLAN: Spreman za borbu protiv nelegalnog oružja
Džo Bajden, Foto: Profimedia

ima rešenje

BAJDEN IZNEO PLAN: Spreman za borbu protiv nelegalnog oružja

"Trgovci smrću krše zakon zbog profita", rekao je Bajden i dodao da će administarcija imati "nultu toleranciju" prema krijumčarima oružja.

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će njegova administracija krenuti u obračun sa trgovcima nelegalnog oružja i pojačati federalno finansiranje i podršku lokalnim policijama, u trenutku kada je stopa ubistava značajno porasla u velikim gradovima.

"Trgovci smrću krše zakon zbog profita", rekao je Bajden i dodao da će administarcija imati "nultu toleranciju" prema krijumčarima oružja.

Istakao je da će njegova vlada pomoći državama da zapošljavaju više policajaca koristeći sredstva već usvojena radi ekonomskog oporavka od pandemije Kovida-19.

"Pronaći ćemo vas i tražićemo da pokažete dozvolu za prodaju oružja. Postaraćemo se da ne možete da prodajete smrt i haos na našim ulicama, poručio je Bajden trgovcima oružja koji, kako je rekao, svesno krše zakon, prenosi Glas Amerike.

Bajden je u aprilu potpisao uredbu kojom se od Sekretarijata za pravosuđe zahteva da suzbije vatreno oružje bez serijskog broja, koje kupci mogu sami da sastave.

Takve uredbe omogućavaju Bajdenu da brzo reaguje bez čekanja na Kongres, gde demokrate imaju minimalnu većinu a republikanci se, u principu, protive zakonima o kontroli oružja.

Prava na posedovanje oružja, zaštićena Drugim amandmanom američkog Ustava, spadaju u najkontroverznija politička pitanja u Americi, gde stopa smrtnosti od vatrenog oružja značajno prevazilazi druge bogate zemlje.

Porast broja ubistava i pucnjava je počeo prošlog leta nakon što su gradovi počeli da ublažavaju restrikcije uvedene zbog kovida-19.

Prema nedavnoj studiji Asocijacije šefova policije velikih gradova, profesionalne organizacije policijskih šefova iz SAD i Kanade, u 67 većih američkih gradova dogodilo se 8.077 ubistava 2020. godine, što je porast od 33% u odnosu na 6.087 iz 2019.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.