EVROPSKI PARLAMENT UPOZORIO: Broj migranata raste, moramo hitno delovati
Evropski parlament, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

ŠTA ĆE BITI?

EVROPSKI PARLAMENT UPOZORIO: Broj migranata raste, moramo hitno delovati

Poručili su visokim zvaničnicima da je stoga potrebno hitno delovati kako bi se sprečila kriza i zaštitili ljudski životi i prava.

Objavljeno:

Dolaskom letnjih meseci na spoljnim granicama EU raste pritisak migranata, pa je stoga potrebno hitno i solidarno delovati kako bi se zaštitila ljudska prava svih uključenih, upozorili su evroparlamentarci na raspravi uoči sastanka Saveta Evrope.

Poslanici u Evropskom parlamentu izneli su svoje stavove i očekivanja uoči skorašnjeg sastanka Saveta Evrope pa su, između ostalog, upozorili na problem migracija, naglasivši da u letnjim mesecima raste broj migranata i da sve članice EU moraju biti solidarne sa zemljama koje su najizloženije migracijskom pritisku, prenela je Hina.

Poručili su visokim zvaničnicima da je stoga potrebno hitno delovati kako bi se sprečila kriza i zaštitili ljudski životi i prava.

U raspravi je pomenuta i Hrvatska kao jedna od zemalja koje su pod pritiskom i u kojima su migranti ugroženi.

"Evropske granice postale su grobovi pod otvorenim nebom, tražioce azila otimaju, ostavljaju, zlostavljaju u hrvatskim šumama, Marokanci umiru na granicama Španije, u Italiji se blokiraju brodovi koji spašavaju migrante", istakla je francuska poslanica Manon Obri iz kluba Levice.

Portugalska državna sekretarka Ana Paula Zakarias u raspravi je poručila da je potrebno hitno poboljšati upravljanje granicama i osigurati "dobrovoljan, dostojanstven i održiv povratak i readmisiju".

"Nedavni razvoj događaja na nekim rutama razlog je za zabrinutost i traži konkretan napredak u saradnji s našim partnerima", rekla je Zakarias.

Pokrenuta je i rasprava o dogovoru o raspodeli migranata koji je postignut 2019. na Malti, za koji je Zakarias rekla da je to efikasan mehanizam solidarnosti, ali koji "i dalje ostaje u nekim delovima ograničen".

U ime Evropske komisije u raspravi je govorio potpredsednik Maroš Šefcovič, koji je rekao da je Evropskoj uniji potreban novi održivi evropski okvir koji će omoguciti zajednicka rešenja, a to, dodao je, "možemo osigurati tako da se postigne dogovor o novom paktu o migracijama i azilu koji smo predložili pre devet meseci".

Osim o migracijama, poslanici u Evropskom parlamentu raspravljali su i o oporavku od kovid-krize i zaštiti prava LGBTIQ zajednice, što bi trebalo da bude na dnevnom redu sastanka Saveta Evrope, poslednjeg pod portugalskim predsedavanjem.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.