SKANDALČINA! Amazon UNIŠTAVA MILIONE televizora i kompjutera koje ne proda! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL, Ilustracija

NEVERICA

SKANDALČINA! Amazon UNIŠTAVA MILIONE televizora i kompjutera koje ne proda! (VIDEO)

U jednoj nedelji u aprilu, dokument koji je procurio iz skladišta Dunfermline pokazao je više od 124.000 predmeta sa oznakom „uništi“

Objavljeno:

Internet gigant Amazon svake godine uništava milione neprodatih zaliha, proizvode koju se često novi i neiskorišćeni, otkriva ITV News.

Smicki koje su prikupile ITV News pokazuju otpad na zapanjujućem nivou. A ovo je samo iz jednog od 24 centara koji trenutno rade u Velikoj Britaniji.

Tajno snimanje unutar Amazonovog skladišta Dunfermline otkriva ogromne razmere otpada: pametni televizori, prenosni računari, dronovi, fenovi, slušalice vrhunskog ranga, računarski duskovi, knjige u izobilju, hiljade zapečaćenih maski za lice - sve sortirano u kutije sa oznakom "uništi".

Proizvodi koji nikada nisu prodati, ili vraćeni od mušterija. Gotovo su svi mogli biti preraspodeljeni u dobrotvorne svrhe ili dati onima kojima su potrebni. Umesto toga, bacaju se u ogromne kante, odvoze kamionima i bacaju u reciklažne centre, ili još gore, na deponiju.

Bivši zaposleni, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je: "Od petka do petka cilj nam je bio da uništimo 130.000 predmeta nedeljno. Nekad sam dahtao. Nema rime ili razloga za ono što se uništava: Dison obožavaoci, Huvers, povremeni MacBook ili iPad: pre neki dan, 20.000 Covid maski koje su i dalje u omotu".

"Sveukupno, 50 posto svih predmeta je neotvoreno i još uvijek je u foliji. Druga polovina su vraćeni proizvodi i u dobrom su stanju. Osoblje je upravo utrnulo od onoga što se od njih traži."

U jednoj nedelji u aprilu, dokument koji je procurio iz skladišta Dunfermline pokazao je više od 124.000 predmeta sa oznakom „uništi“. Da ponovim, to je samo za period od sedam dana. Nasuprot tome, samo 28.000 predmeta u istom periodu bilo je označeno kao „doniraj“.

Isti menadžer nam je priznao da bi za nekoliko nedelja čak 200.000 predmeta moglo biti označeno kao „uništi“.

Zašto se stotine hiljada proizvoda uništava na ovaj način? Odgovor je Amazonov izuzetno uspešan poslovni model. Mnogi prodavci odlučuju da svoje proizvode smeštaju u ogromna Amazonova skladišta.

Ali što duže roba ostaje neprodata, to se više firmi naplaćuje da je skladišti. Vremenom je jeftinije raspolagati robom, posebno zalihama iz inostranstva, nego nastaviti skladištenje zaliha.

Sam Chetan Vels iz Greenpeace-a rekao nam je: „To je nezamisliva količina nepotrebnog otpada, i upravo je šokantno videti kompaniju od nekoliko milijardi funti kako se na ovaj način rešava zaliha.

"Stvari koje nisu ni za jednokratnu upotrebu, ali se uopšte ne koriste, direktno idu sa proizvodne linije i u kantu. Sve dok se Amazonov poslovni model oslanja na ovu vrstu kulture odlaganja, stvari će se pogoršavati. Vlada mora doneti zakonodavstvo “.

U intervjuu pre nego što je saznao za našu istragu, Amazonov šef iz Velike Britanije Džon Boumfri rekao je za ITV News da je iznos koji kompanija uništava „izuzetno mali“.

Ono što Amazon radi nije nezakonito. Kao odgovor na nalaze naše istrage, kompanija je rekla: „Radimo na cilju nultog odlaganja proizvoda i naš prioritet je preprodati, donirati dobrotvornim organizacijama ili reciklirati neprodate proizvode. Predmeti se ne šalju na deponiju u Velikoj Britaniji. Kao krajnje sredstvo, poslat ćemo predmete za upotrebu energije, ali naporno radimo kako bismo smanjili broj slučajeva kada se ovo dogodi na nulu .“

Idite četrdeset milja jugozapadno od Dunfermlinea i stići ćete u Glazgov, gde će Velika Britanija biti domaćin najveće svetske klimatske konferencije u novembru. Pa ipak, samo na putu, Amazon proizvodi ogromne količine ekološkog otpada.

Lideri bi mogli i gore nego što su započeli, rekavši najvećem svetskom prodavcu na mreži da da primer.

Kakav je bio odgovor na istragu ITV News?

Poslovni sekretar razgovarao je sa Amazonom o ekskluzivnoj istrazi ITV News, rekao je portparol premijera.

Na pitanje da li Velika Britanija razmišlja o promeni propisa kako bi zaustavila akcije poput Amazonovih, portparol je rekao: "Gledamo na propise kako bismo videli kako možemo povećati ponovnu upotrebu i recikliranje stvari poput električne robe."

Boris Džonson
foto: EPA / WILL OLIVER

Boris Džonson je rekao da mu istraga "zvuči neverovatno", pre nego što je dodao: "optužnicu potrošačkog društva, ako je onakva kakvu vi kažete, mi ćemo je ispitati".

Rekao je: "Očigledno je da ne volimo da stvari idu na deponije ni pod kojim okolnostima, zato imamo porez na deponije, kreditnu šemu i sve ostalo."

Premijer je rekao: „Bojim se da je to jedna od stvari koje ćemo jednostavno morati da pogledamo i da vam se javimo“.

„Želimo da vidimo više ponovne upotrebe, želimo da vidimo više reciklaže, ali pre svega želimo da zaustavimo ljude koji koriste stvari koje će, na kraju, zagađivati naša mora, naš svet, a to znači da smanjimo našu upotrebu plastike - znate to ", dodao je.

Poslovni sekretar Kvasi Kvarteng rekao je za ITV News da je "bio veoma iznenađen" nalazima naše istrage i rekao da je želeo "da dođe do dna onoga što se zapravo događa".

„Znam da se Amazon zalaže za neto nulu, uložili su ogromne količine investicija u prašumu, u održavanje prašume i iznenađen sam“, rekao je gospodin Kvarteng.

"Nisam pročitao izveštaj, pa moram da pogledam izveštaj da vidim kakav je moj odgovor. Ali mislim da bi Amazon trebalo da učini pravu stvar i bilo bi veoma razočaravajuće da je ovo tačno."

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/itv.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.