ZAVRŠENA POSLEDNJA FAZA ISPITIVANJA: Kubanska vakcina "Abdala" ima neverovatnu visoku efikasnost!
Vakcina, Foto: Profimedia

VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA

ZAVRŠENA POSLEDNJA FAZA ISPITIVANJA: Kubanska vakcina "Abdala" ima neverovatnu visoku efikasnost!

Kubanci ima još pet kandidata za vakcinu protiv korona virusa

Objavljeno:

Kubanski centar za genetički inžinjering i biotehnologiju (CIGBC) je, nakon završene poslednje faze ispitivanja, objavio da su tri doze njihove Abdala vakcine protiv koronavirusa delotvorne čak 92,28 posto.

Ovu informaciju je zvanično objavio CIGBC na svom Tviter profilu, a što su s oduševljenjem dočekali i podelili mnogi zvaničnici Kube.

Rezultati o efikasnosti vakcine Abdala stižu samo nekoliko dana nakon što je kubanska vlada objavila da je završeno testiranje još jedne njihove domaće vakcine - Soberana 2, koja je efikasna 62 posto i to prilikom apliciranja samo dve od tri doze, koliko je planirano.

Očekuje se da će lokalna regulatorna tela uskoro odobriti obe vakcine za korišćenje.

Kuba, čiji biotehnološki sektor decenijama izvozi vakcine, ima pet kandidata kada je reč o imunizaciji protiv koronavirusa. Oni su odlučili da ne uvoze strane vakcine nego da se oslone na svoje i zbog toga je usled nedostatka vakcina u jednom periodu epidemiološka situacija u zemlji bila kritična.

Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venezuele je već izrazilo interes za kupovinu kubanskih vakcina, a Iran je počeo proizvoditi Soberanu 2 početkom ove godine u sklopu kasnih faza kliničkih ispitivanja.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.