OGLASIO SE NOVOIZABRANI IRANSKI PREDSEDNIK: SAD prekršile nuklearni sporazum, EU nije ispunila obaveze!
Ebrahim Raisi, Foto: Profimedia

TEHERAN

OGLASIO SE NOVOIZABRANI IRANSKI PREDSEDNIK: SAD prekršile nuklearni sporazum, EU nije ispunila obaveze!

Dodaje da se Iran u svojoj spoljnoj politici neće ograničavati samo na nuklearne nagodbe, već će imati interakciju sa svetom

Objavljeno:

Novoizabrani iranski predsednik Ebrahim Raisi kazao je da su Sjedinjene Države prekršile nuklearni sporazum iz 2015. godine i da EU nije ispunila svoje obaveze.

"Sjedinjene Države i EU treba da ispune svoja obećanja u okviru sporazuma", rekao je Raisi u Teheranu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je u petak pobedio na izborima, a prenosi agencija Rojters.

"Zahtevam od Sjedinjenih Država da se vrate svojoj posvećenosti sporazumu. Sve sankcije Iranu moraju biti ukinute i verifikovane od strane Teherana", rekao je Raisi.

Dodaje da se Iran u svojoj spoljnoj politici neće ograničavati samo na nuklearne nagodbe, već će imati interakciju sa svetom.

"Nećemo vezati interese iranskog naroda za nuklearni sporazum", poručio je Raisi.

Poručuje i da bi trebalo da dobije nagradu za odbranu ljudskih prava, koja je, kako kaže, oduvek branio, i da su američke sankcije protiv njega zbog navodnog kršenja ljudskih prava, zapravo izrečene zbog njegovog obavljanja dužnosti kao sudije.

Takođe je rekao da se o iranskom balističkom raketnom programu ne može pregovarati.

U Beču se od aprila vode pregovori kako bi se razmotrilo kako se Iran i SAD mogu vratiti u nuklearni pakt, koji je Vašington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, a zatim ponovo uveo sankcije Iranu. Zvanični Teheran je nakon toga prekršio ograničenja iz sporazuma u vezi sa obogaćivanjem uranijuma, navodi Rojters.

Bonus video:

04:30

ESPRESO INTERVJU: Ivana Stamenković Sindi

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.