OSAM LUDIH ŽURKI KOJE SU UŠLE U ISTORIJU BAHANALIJA! Egipćani su žešće orgijali, gore nego u današnjem rijalitiju
Ilustracija, Foto: Profimedia

neke bi nadmašile i današnje gala proslave

OSAM LUDIH ŽURKI KOJE SU UŠLE U ISTORIJU BAHANALIJA! Egipćani su žešće orgijali, gore nego u današnjem rijalitiju

Proslava je bila inspirisana mitom o boginji rata koja je umalo uništila ceo svet, ali je sprečilo to što je popila previše piva i onesvestila se

Objavljeno:

Istorija i istraživači ostavili su nam beskrajno zanimljive činjenice o civilizacijama kroz vekove.

MALO CIVILIZACIJA JE ZNALO DA SE ZABAVI BOLJE OD EGIPĆANA

Neka arheološka istraživanja pokazuju da su Egipćani voleli lude žurke. U hramu Mur u Luksoru, drevni stanovnici organizovali su "festival pijanstva" bar jednom godišnje u 15. veku.

Proslava je bila inspirisana mitom o boginji rata koja je umalo uništila ceo svet, ali je sprečilo to što je popila previše piva i onesvestila se. Egipćani su zbog toga proslavljali svoj život uz mnogo piva i dobre zabave, a neizbežan je bio i neobavezni seks. Zabava se završavala sledećeg jutra kada bi pijane glave probudio zvuk bubnja.

VATRENA KUGLA NA ZABAVI

28. januar 1393. francuska kraljica Izabela pripredila je raskošnu zabavu u čast venčanja svoje sluškinje. Vrhunac večeri trebao je biti ples kralja Čarlsa VI i pet plemića koji su bili obučeni u nošnju "divljeg čoveka". Nošnja je pravljena od lana i hrastovih vlakana.

Na samom početku plesa, brat kralja Čarlsa VI, vojvoda od Orleana došao je pijan i prišao plesačima sa upaljenom bakljom. Previše se približio i tada je plamen zahvatio igrače, kralj Čarls spasao se tako što ga je tetka pokrila suknjom i ugasila plamen, jedan od igrača skočio je u rezervoar vina i tako izbegao smrt, ali je četiri igrača umrlo.

32 SPECIJALITETA CARSKE KINESKE TRPEZE

Prvi put je održan Manču Han imperijalni fest u čast 66. rođendana kineskog cara 1720. godine. To je bio pokušaj ujedinjenja vladajućih Mančusa sa kineskim Han stanovništvom.

Tri dana je 2.500 gostiju na banketu pilo vino i prejedalo se sa čak 300 različitih jela i grickalica. Pored knedli, patki i svinja, na menjiju je bilo i malo kvalitetnijih jela, pa se tu našao i jelovnik od 32 specijaliteta. Tu su se mogle naći medveđe šape, kamiline grbe, ptičja gnezda, leopardovi fetusi i mozak majmuna. Gozba je bila vrhunac carske raskoši i bila je toliko popularna da je kasnije kopirana više puta. Čak i danas, neki od kineskih restorana još uvek služe gozbe sa više jela, nadahnute Manču Hanom.

ROĐENDANSKA ZABAVA VREDNA 175 MILIONA DOLARA

1971. godine održana je višednevna zabavna povodom 2.500 godina od osnivanja Persijskog carstva. Muzika je bila smeštena u drevnim ruševinama Persepolisa. Grad je bio ukrašen svilom, a iz Francuske je uvezeno 50.OOO ptica pevačica. Gosti su večerali pečena paunova i prepeličja jaja i pili vintidž šampanjac.

Žurka
foto: Profimedia

Između obroka priredili su vatromet, plesne predstave i paradu na kojoj su vojnici bili kostimirani kao velike vojske iz persijske istorije. Proslava je trebalo da označi veličinu režima - čak ga je i dokumentovao u propagandnom filmu pod nazivom „Perzijski plamen“ - ali na kraju je to bilo poslednji dah iranske milenijumske monarhije.

USAVRŠAVANJE KRALJEVA U IZGRADNJI DOBRIH ODNOSA

Domaćini samita 1520. godine u dolini Kalea bili su engleski kralj Henri VIII i francuski kralj Francis I. Cilj samita bio je negovanje prijateljskih odnosa između sve zemlje. Ali je održano takmičenje u partijskoj formi. Dve i po nedelje pokušavali su da nadmaše jedni druge priređujući različite vrste uživanja u hrani, piću, pa čak i streljaštvu. Meso od preko 4.000 različitih vrsta, fontane koje su izbacivale vino.

Vrhunac svega bilo je rvanje između dva kralja, Francis je navodno bacio Henrija na zemlju i od tada su se dve zemlje ponovo našle na suprotnim stranama.

KAPOTEOVA CRNO-BELA LOPTA

28. novembra 1966. zahvaljujući uspehu njegove najprodavanije knjige „U hladnoj krvi“, poznati književnik Truman Kapote ugostio je poznatu „Crno-belu loptu“ u Velikoj plesnoj dvorani njujorškog hotela „Plaza“. Ovo je bila spektakularna grupa ikada okupljena na jednoj privatnoj žurci, a u čast Katerine Graham. Na listi gostiju od 540 osoba nalazili su se pevač Frenk Sinatra, kao i članovi imućnih porodica Vanderbilt, Rokfeler i Astor.

Gosti su došli sa maskama koje po zahtevu Kapotea nisu mogli da skinu do ponoći. Slavili su plesom uz 450 boca vintidž Tatinger šampanjca.

Problematičan trenutak dogodio se kada je Normal Mailer izazvao bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Makdžordž Bandija na borbu zbog vijetnamskog rata, ali se većina gostiju kasnije prisećala ovog trenutka kao glamurozne afere.

Rokanje, Klub, Skadarmala, Klabing, Žurka, Provod, Zezanje
foto: Promo

RIMSKE KULTNE ZABAVE ILITI ORGIJE

Još uvek se raspravlja o tome šta se zaista dešavalo na Bahanaliji, kultnoj rimskoj proslavi, boga vina Baha. To je bio trenutak "Kad su vino, raskalašeni govor, noć i odnos polova ugasili svaki osećaj skromnosti", napisao je Bah o tajnim sastancima, „tada su se počele baviti razvratima svake vrste“. Bahanalije su u Rim prvi put došle preko Grčke, a vrhunac su dostigle negde u drugom veku pre nove ere, kada su prisutni bili ljudi iz svih slojeva društva.

Članovi bi se navodno okupljni u privatnim kućama ili prirodi. Uz muziku bi plesali i orgijali cele noći. Bilo je raskalašne gozbe, pića i seksa. Takođe su žrtvovali životinje, ali se verovalo da je bilo trovanja i ubistva. Zbog svih pretpostavki, kasnije su zabranjene.

PRVA INAUGURACIJA MOGLA JE UBITI ENDRU DŽEKSONA

Predsedničke inauguracije su obično mirni poslovi, ali zakletva Endru Džeksona 4. marta 1829. zamalo se pretvorila u pijanu katastrofu. Nakon svog inauguracionog govora, povukao se u Belu kuću, koja je bila domaćin otvorenog prijema kako bi javnost mogla da pozdravi svog novog vrhovnog komandanta. Ubrzo, izvršna vila bila je preplavljena hiljadama razuzdanih dobronamernika, od kojih su se neki popeli na nameštaj i srušili stakleno posuđe u borbi da vide predsednika.

Kada je Džeksonovo osoblje pokušalo da kontroliše ludilo poslužujući alkoholna osveženja, prizor se samo pogoršao. Haos je popustio nakon što su kade viskija preseljene na travnjak Bele kuće, ali Džekson je bio primoran da pobegne u obližnji hotel kako bi izbegao da ga njegove pristalice slome.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.