INDIJA POPUŠTA S MERAMA: Ponovo se otvara TADŽ MAHAL, ALI neće biti kao ranije, broj poseta je OGRANIČEN
Tadž Mahal, Foto: Profimedia

konačno

INDIJA POPUŠTA S MERAMA: Ponovo se otvara TADŽ MAHAL, ALI neće biti kao ranije, broj poseta je OGRANIČEN

Samo 650 turista moći će da uđe u prostorije Tadž Mahala u bilo kom trenutku

Objavljeno:

Indijski svetski poznati, monumentalni Tadž Mahal ponovo se otvara za javnost, dok ova zemlja još usred drugog talasa pandemije žuri da ukine ograničenja u pokušaju oživljavanja ekonomije.

Legendarni spomenik svetske baštine iz 17. veka, koji je izgradio mogulski car Šah Džahan u severnom gradu Agri, zatvoren je početkom aprila jer je Indija uvela stroge mere zatvaranja kako bi zaustavila nagli porast zaraze kovidom-19 zbog kojeg još uvek svakodnevno umiru hiljade ljudi.

Samo 650 turista moći će da uđe u prostorije Tadž Mahala u bilo kom trenutku. Spomenik od belog mermera obično godišnje poseti 7 do 8 miliona ljudi, ili u proseku više od 20.000 ljudi dnevno.

Država Utar Pradeš, gde se Agra nalazi, prijavila je 270 novozaraženih tokom noći i 56 umrlih. Spada među najteže pogođene države prema ukupnom broju slučajeva kovida-19.

Drugi savezno zaštićeni spomenici, uključujući Crvenu tvrđavu i Kutub Minar u Nju Delhiju, takođe se otvaraju za turiste, uprkos upozorenjima u drugoj najnaseljenijoj zemlji u svetu da ponovne gužve u velikim gradovima prete novim porastom broja zaraženih.

Indijski mediji ove nedelje izveštavaju o saobraćajnim gužvama i porastu broja turista na severnoj brdskoj stanici Šimla, poznatoj po slikovitim pogledima na snegom prekrivene vrhove Himalaja, što je dodatno podstaklo strah od širenja virusa.

Indijsko ministarstvo zdravlja izvestilo je o više od 62.224 novozaražena kovidom-19 tokom 24 sata, nešto više nego dan pre, ali još uvek znatno ispod vrhunca u maju od preko 400.000 dnevnih zaraza.

Ukupni broj slučajeva kovida-19 u južnoazijskoj zemlji sada iznosi 29,63 miliona, dok je umrlih 379.573, pokazuju podaci. Indija je preko noći zabeležila 2.542 smrtna slučaja.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.