NAŠLO SE REŠENJE! POSTIGNUT DOGOVOR EU I SAD, rešen spor star 17 godina o "erbasu" i "boingu"
EU, Foto: AP

amerika i eu

NAŠLO SE REŠENJE! POSTIGNUT DOGOVOR EU I SAD, rešen spor star 17 godina o "erbasu" i "boingu"

Tajova je istakla da su se dve strane saglasile o petogodišnjem sporazumu da suspenduju carine koje su bile u središtu spora

Objavljeno:

Amerika i EU postigle su dogovor o okončanju spora zbog subvencija datih konkurentnim proizvođačima aviona "Boingu" i "Erbasu", izjavila je danas američki trgovinski predstavnik Ketrin Taj.

Tajova je istakla da su se dve strane saglasile o petogodišnjem sporazumu da suspenduju carine koje su bile u središtu spora.

Prema njenim rečima, carine će biti opet uvedene ukoliko američke kompanije ne budu mogle "na pošten način da konkurišu" evropskim firmama.

"Današnjom objavom rešava se dugotrajna prepreka u američko-evropskim odnosima. Umesto da se sporimo sa jednim od najbližih saveznika, konačno se možemo suprotstaviti zajedničkoj pretnji", dodala je Tajova.

Spor između Brisela i Vašingtona datira od 2004. godine i obe strane optužuju jedna drugu za nepoštenu državnu podršku najvećim svetskim avionskim kompanijama.

Obe strane uvele su sankcije na proizvode povezane i nepovezane sa proizvodnjom aviona u vrednosti od više milijardi dolara.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.