U EGIPTU POTVRĐENE SMRTNE KAZNE ZA 12 PRIPADNIKA MUSLIMANSKOG BRATSTVA: Naoružavali kriminalne bande!
Ilustracija, Foto: Profimedia

UKLJUČUJUĆI DVOJICU VOĐA GRUPE

U EGIPTU POTVRĐENE SMRTNE KAZNE ZA 12 PRIPADNIKA MUSLIMANSKOG BRATSTVA: Naoružavali kriminalne bande!

Vlasti su tada rekle da su članovi Muslimanskog bratstva bili naoružani i da je operacija rasturanja skupa bila vezana za kontraterorizam

Objavljeno:

Egipatski sud potvrdio je danas dvanaest smrtnih kazni izrečenih članovima Muslimanskog bratstva, uključujući dvojicu vođa te grupe, javio je sudski izvor.

Kasacioni sud je takođe preinačio smrtne kazne na doživotne kazne zatvora za još 31 člana Muslimanskog bratstva, koji su učestvovali u islamističkom protestu u Kairu 2013. godine kada su snage bezbednosti ubile stotine ljudi, rekao je taj izvor.

Organizacija Muslimansko bratstvo, koja se od leta 2013. u Egitpu smatra "terorističkom" i na kratko je tokom jedne godine bila na vlasti u Egiptu, danas je takoreći nepostojeća.

Osuđeni na smrt su optuženi da su naoružavali kriminalne bande koje su napadale stanovnike, odupirali se policiji i posedovale oružje, municiju kao i materijal za proizvodnju bombi, piše u presudi suda.

Druge tačke optužnice uključuju ubistvo policajaca, otpor vlastima, okupaciju i uništenje javnih dobara, prema navodima suda.

Na ove odluke suda se ne može uložiti žalba, rekao je sudski izvor. ; Muslimansko brastvo koje se danas smatra terorističkom organizacijom izbrisano je iz poliltičkog pejzaža 2013. godine posle kratkog jednogodišnjeg mandata jednog od njihovih pripadnika Mohameda Morsija, na mestu predsednika. Kao prvi demokratski izabrani predsednik posle narodne pobune 2011. godine Morsija je svrgnula vojska, na čijem čelu je tada bio maršal Abdel Fatah Al Sisi, sadašnji predsednik zemlje.

Sudski slučaj potiče iz dogadjaja 2013. godine lokalno je poznat kao "slučaj rasturanja demonstracija u Rabi", a prvobitno je u okviru tog slučaja bilo više od 600 optuženih.

Raba se odnosi na trg na istoku Kaira gde su bezbednosne snage napale i ubile stotine ljudi u samo jednom danu za vreme ogromnih sedećih demonstracija na kojima se pozivalo za povratak Morsija na vlast.

Egipatski sud je 2018. godine osudio na smrt 75 učesnika tog protesta i još mnogo drugih na razne zatvorske kazne. Morsijev sin Osama osudjen je na 10 godina zatvora.

Rasturanje tog skupa, koje se dogodilo nekoliko nedelja posle svrgavanja Mohameda Morsija, nevladina organizacija Hjuman rajts voč nazvala je "najveće masovno ubistvo u savremenoj egipatskoj istoriji".

Vlasti su tada rekle da su članovi Muslimanskog bratstva bili naoružani i da je operacija rasturanja skupa bila vezana za kontraterorizam.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.