MAKRON SE POSVAĐAO SA DŽONSONOM OKO KOBASICA: Samit nije proteklao lagano!
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

opala

MAKRON SE POSVAĐAO SA DŽONSONOM OKO KOBASICA: Samit nije proteklao lagano!

Mediji su istakli da je Makron odgovorio da poređenje nije primereno jer su Pariz i Tuluz deo iste zemlje

Objavljeno:

Britanska vlada optužila je danas lidere Evropske unije da imaju uvredljiv stav prema Velikoj Britaniji jer samtraju da Severna Irska nije u potpunosti njen deo.

Britanija i EU su u sukobu oko trgovinskih aranžmana nakon Bregzita zbog kojih je britanskim kobasicama zabranjen ulazak u Severnu Irsku, jedini deo Britanije koji se graniči sa evropskim blokom (Republikom Irskom), preneo je AP.

Britanski mediji izvestili su da je premijer Boris Džonson pitao francuskog predsednika Emanuela Makrona kada su se sastali u engleskom primorskom letovalištu Kerbis beju kako bi se osećao ako kobasice iz Tuluza ne bi mogle da stignu u Pariz.

Mediji su istakli da je Makron odgovorio da poređenje nije primereno jer su Pariz i Tuluz deo iste zemlje.

Francusko predsedništvo nije poreklo da je Makron dao izjavu, ali je navelo da je on objasnio da se Tuluz i Pariz nalaze na geografski jedinstenoj teritoriji, a Severna Irska na ostrvu.

Predsednik Francuske je želeo da naglasi da bi situacija bila sasvim drugačija i da nije prikladno govoriti o takvoj vrsti poređenja.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da ideja da Severna Irska nije sastavni deo Velike Britanije ne samo uvredljiva, već ima stvarni efekat na stanovnike Severne Irske i izaziva veliku zabrinutost.

"Možete li da zamislite da smo razgovarali o Kataloniji, flamanskom delu Belgije, severnoj Italiji, Korziki u Francuskoj, kao o različitim zemljama?", zapitao se Rab govoreći za Skaj njuz.

"Potrebno nam je poštovanje i, takođe, iskreno uvažavanje situacije za sve zajednice u Severnoj Irskoj", rekao je Rab.

Bonus video:

01:05

PREDSEDNIK VUČIĆ U SARAJEVU POSLAO SNAŽNU PORUKU: Koju god vakcinu da tražite, mi ćemo vam dati! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.