NEŠTO VELIKO ĆE SE DESITI NA SUNCU, I TO USKORO! Čuveni fizičar podigao naučnu zajednicu na noge ovim predviđanjem
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA SE DEŠAVA?

NEŠTO VELIKO ĆE SE DESITI NA SUNCU, I TO USKORO! Čuveni fizičar podigao naučnu zajednicu na noge ovim predviđanjem

Ovo je najavio Skot Mekintoš

Objavljeno:

Nešto veliko će se desiti na Suncu. Mi to nazivamo "događaj prekida", i sve će se desiti veoma skoro, kaže Skot Mekintoš, fizičar specijalizovan za istraživanje Sunca iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja.

Ako nikad niste čuli za "događaj prekida", niste jedini. Ni mnogi istraživači nisu. To je relativno nova ideja u solarnoj fizici, koju su razvili Mekintoš i njegov kolega Bob Limon sa Univerziteta Merilend. Po njihovoj teoriji, široki pojasevi magnetizma lutaju po površini Sunca, a kad se različito namagnetisani slojevi sudare na ekvatoru, oni se poništavaju (ili prekidaju). Nema eksplozije, ovo je magnetizam, a ne antimaterija. Ipak, ovaj događaj je veoma značajan, jer može da znači da će sledeći solarni ciklus biti mnogo jači.

- Ako se ovo desi u skorije vreme, što očekujemo, novi solarni ciklus broj 25 bi mogao da bude jedan od najjačih za koje znamo - kaže Mekintoš.

Ovo je, u najmanju ruku, kontroverzna izjava. Većina solarnih fizičara veruje da će solarni ciklus 25 biti slab, nalik anemičnom solarnom ciklusu 24, koji je jedva pokazao vrhunac u 2012. i 2013. godini. Standardni modeli sunčevog magnetnog dinama favorizuju tezu o slabom ciklusu, i čak u sebi nemaju pojam "prekida".

- Šta da kažem? Mi smo jeretici - odgovara na ovo Mekintoš.

Njih dvojica su objasnila svoju teoriju u radu koji je objavljen u decembru 2020. godine u časopisu Solar Physics. Na osnovu 270 godina podataka o Sunčevim pegama, otkrili su da "događaji prekida" dele jedan sunčev ciklus od drugog, što se dešava otprilike svakih 11 godina. Sa naglaskom na ovo "otprilike". Interval između "prekida" je između 10 i 15 godina, i ovo je ključno kad je reč o predviđanju solarnih ciklusa.

- Shvatili smo da je naredni ciklus slabiji ako je duži period između prekida. Što je kraće vreme između prekida, to je jači sledeći ciklus - objašnjava Limon.

Na primer: ciklus 4 je počeo sa prekidom 1786. godine, a završio se s prekidom 1801. godine, 15 godina kasnije. Sledeći ciklus, 5. po redu, bio je neverovatno slab, sa najvećom amplitudom od samo 82 sunčeve pege. Taj ciklus je postao poznat kao početak "Daltonovog" velikog minimuma.

Solarni ciklus 25 će, prema svemu sudeći, biti suprotnost. Umesto dugačkog intervala, izgleda da će uslediti posle kratkog, samo 10 godina od "prekida" kojim je počeo solarni ciklus 24. Prethodni solarni ciklusi koji su usledili posle tako kratkog intervala bili su među najjačima u zabeleženoj istoriji.

Ove ideje možda jesu kontroverzne, ali imaju vrlinu koju cene svi naučnici: podložne su testu. Ako događaj usledi uskoro, a ciklus 25 bude jak, onda su Mekintoš i Limon pogodili nešto.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Spaceweatherarchive.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.