OVO SU PRAVILA ZA HADŽILUK U MEKI: Saudijska Arabija dozvolila hodočašće za 60.000 vakcinisanih ljudi!
Saudijska Arabija, Foto: EPA

hodočašće

OVO SU PRAVILA ZA HADŽILUK U MEKI: Saudijska Arabija dozvolila hodočašće za 60.000 vakcinisanih ljudi!

U saopštenju ministarstva stoji da "oni koji žele da obave hadžiluk moraju imati između 18 i 65 godina

Objavljeno:

Saudijska Arabija omogućiće narednog meseca odlazak na hadžiluk, veliko muslimansko versko hodočašće u Meku, za 60.000 svojih građana koji su vakcinisani protiv koronavirusa, objavilo je u subotu ministarstvo hadžiluka, a prenosi službena novinska agencija SPA.

Odlazak na poslednji hadž 2020. zbog pandemije koronavirusa bio je dopušten za desetak hiljada vernika sa prebivalištem u Saudijskoj Arabiji, dok je 2019. u Meku hodočastilo 2.5 miliona vernika iz celog sveta.

U saopštenju ministarstva stoji da "oni koji žele da obave hadžiluk moraju imati između 18 i 65 godina, ne smeju da pate od hroničnih bolesti i moraju biti vakcinisani" protiv kovida-19.

U aprilu je kraljevstvo objavilo da će samo vakcinisanim vernicima dopustiti omru, manje hodočašće, što je među vernicima izazvalo nezadovoljstvo.

Mali hadžiluk, koji je zbog pandemije privremeno obustavljen u martu 2020. godine, uz brojne mere opreza nastavljen je početkom oktobra.

U početku je samo 6.000 Saudijaca i stranih državljana u Saudijskoj Arabiji smelo svakodnevno da odlazi na omru, ali je u međuvremenu taj broj porastao na 20.000.

U Velikoj džamiji u Meki dnevne molitve sme da obavlja otprilike 60.000 vernika, ali hodočasnici ne smeju da dodiruju Kabu, središnje svetilište islama izgrađeno u obliku kocke.

U Saudijskoj Arabiji do danas je službeno evidentirano više od 463.000 slučajeva zaraze koronavirusom i više od 7.500 smrtnih slučajeva.

Vlasti su izvestile da su u zemlji od 34 miliona stanovnika do sada primenile više od 15 miliona doza cepiva.

Bonus video:

01:52

Kipar ne priznaje Sinofarm vakcine

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.