KORISTE VULKANE ZA BOGAĆENJE: El Salvador planira da pokrene EKOLOŠKO rudarenje BITKOINA (VIDEO)
Bitkoin, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

kripto valuta

KORISTE VULKANE ZA BOGAĆENJE: El Salvador planira da pokrene EKOLOŠKO rudarenje BITKOINA (VIDEO)

Rudarstvo bitkoina proizvelo je mnogo toplote i štetno je za životnu sredinu

Objavljeno:

Kako je najavljeno od strane predsednika El Salvadora, u sredu će državna komunalna kompanija za geotermalnu energiju početi da koristi energiju iz vulkana za rudarenje bitkoina.

Najava na društvenim mrežama stigla je samo nekoliko sati nakon što je kongres ove države Centralne Amerike izglasao da kriptovaluta postane prihvatljivo zakonsko sredstvo plaćanja.

"Upravo sam naložio predsedniku @LaGeoSV (naše državne geotermalne električne kompanije) da izloži plan za nuđenje objekata za # Bitcoin rudarstvo sa vrlo jeftinom, 100% čistom, 100% obnovljivom energijom sa 0 emisije štetnih gasova iz naših vulkana ", tvitovao je predsednik Najib Bukele. "Ovo će brzo evoluirati!"

Rudarstvo bitkoina proizvelo je mnogo toplote i štetno je za životnu sredinu, jer su mu potrebne velike količine električne energije za napajanje računara koji generišu nevidljivu valutu.

Ali simpatizeri kripto valute, šefa Tvitera Džeka Dorsija, kažu da bi rudarstvo bitkoina moglo dovesti do novih projekata obnovljive energije, poput onog koji je najavljen u El Salvadoru.

Postoji decentralizovana knjiga Bitkoin transakcija, poznata kao blockchain.

Novi unosi u toj knjizi nastaju kada neko - tačnije njihov računar - reši složenu matematičku zagonetku da bi verifikovao prethodne transakcije.

Postoji potencijalno značajna isplata. Ako rešite jednu od tih zagonetki, stižete da obradite sledeći blok u toj masovnoj knjizi i zaradite sami, ili "rudarite" 6,25 bitkoina, što danas vredi skoro 230.000 američkih dolara, plus bilo koje naknade za transakcije.

Ispostavilo se da su za to potrebni računari velike snage kako bi se obojici upravljalo superbrzim mašinama koje rešavaju ove matematičke probleme i hladile ih kada se pregreju.

Sa rudarima bitkoina koji se nalaze širom sveta, troši se mnogo energije.

Prema indeksu potrošnje električne energije iz Kembridža, bitkoin u svetu koristi oko 105 teravat sati električne energije godišnje. To je više od sve električne energije koja se godišnje koristi na Filipinima, procenjuje univerzitet.

Takva otkrića izazvala su negodovanje zbog visokih ekoloških troškova rudarstva bitkoina.

Takođe su naveli kompanije da pronađu čistije - i jeftinije - načine za rudarenje vredne kripto valute. Forbes je izvestio da je kompanija koja se zove Severni bitkoin postavila data centar u bivšem norveškom rudniku metala i koristi hidroelektričnu električnu energiju i energiju vetra za pokretanje svojih računara, kao i hladnu vodu iz obližnjeg fjorda za hlađenje mašina.

Uz geotermalnu energiju, kakvu treba koristiti u Salvadoru, užareni vulkan zagreva vodu pod zemljom, stvarajući nalet snažne pare koja može vrtjeti turbine i proizvoditi električnu energiju.

Novi zakon El Salvadora čini Bitkoin zakonskim sredstvom plaćanja, pridružujući se američkom dolaru kao jedinoj drugoj zvaničnoj valuti u zemlji.

Prema zakonu, oko 70 odsto stanovništva zemlje nema pristup "tradicionalnim finansijskim uslugama". Predsednik Bukele rekao je da se nada da će zakonsko sredstvo plaćanja Bitkoin podstaći investicije u naciju i povećati bogatstvo njenih građana.

Zakon takođe zahteva od vlade da obezbedi "neophodnu obuku i mehanizme" za Salvadorance da pristupe transakcijama koje uključuju Bitkoin.

Još uvek nije jasno da li će i druge zemlje slediti njihov primer.

Kritičari su upozorili da je vrednostkripto valute kolebljiva. A portparol Međunarodnog monetarnog fonda rekao je da određivanje Bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja "pokreće niz makroekonomskih, finansijskih i pravnih pitanja koja zahtevaju veoma pažljivu analizu".

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.