CENE HRANE VRTOGLAVO SKAČU: Najsiromašnijima preti HOROR
Supermarket, Foto: EPA/Sander Koning

CENE RASTU

CENE HRANE VRTOGLAVO SKAČU: Najsiromašnijima preti HOROR

U dokumentu se predviđa da će izdaci za uvoz prehrambene robe državama koje FAO klasifikuje kao zemlje sa niskim primanjima i deficitom hrane skočiti ove godine za 20 odsto

Objavljeno:

Kako je saopšteno, organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) predviđa rast troškova uvoza hrane širom sveta od 12 posto u ovoj godini u odnosu na 2020, uključujući troškove isporuke, na rekordnih 1,71 biliona dolara.

To će izložiti pritisku mnoge najsiromašnije zemlje sveta čije je ekonomije već razorila pandemija Kovid-19, navodi se u izveštaju o globalnim prehrambenim izgledima koji FAO izdaje svake dve godine, a koji je objavljen danas na zvaničnoj internet stranici ove agencije UN sa sedištem u Rimu.

Ovi visoki troškovi, kako se dodaje, mogu se zadržati tokom dužeg perioda pošto već izvesno vreme poskupljuju gotovo svi poljoprivredni proizvodi, pri čemu bi dalji rast cena na tržištima energenata mogao da poveća troškove proizvodnje poljoprivrednika.

supermarket
foto: printscreen

Snažno povećanje obima uvoza osnovnih prehrambenih proizvoda prošle godine uticalo je na rast globalnih troškova uvoza, uključujući i troškove prevoza, za 3,0 procenta na 1,53 biliona dolara, prema izveštaju FAO.

Mada povećanje poljoprivredne trgovine tokom pandemije pokazuje otpornost ovog segmenta međunarodnog tržišta, rast cena od kraja 2020. godine pojačava rizike za pojedine zemlje koje su zavisne od uvoza hrane, dodaje se.

U dokumentu se predviđa da će izdaci za uvoz prehrambene robe državama koje FAO klasifikuje kao zemlje sa niskim primanjima i deficitom hrane skočiti ove godine za 20 odsto, što će ekonomije koje se oslanjanju na turizam dovesti u posebno nezavidnu situaciju.

Zaseban indeks troškova uvoza hrane, uključujući i troškove prevoza koji takođe rastu, dostigao je rekord u martu ove godine, nadmašivši nivoe zabeležene tokom prethodnih skokova cena hrane u periodu 2006-2008 i 2010-2012. godine, ističe FAO.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media