OVO JE VILA U KOJOJ ĆE SE SASTATI PUTIN I BAJDEN: Velelepno izdanje od kog zastaje dah! (FOTO)
Vila la Granž, Foto: Profimedia

ISORIJSKI SPOMENIK

OVO JE VILA U KOJOJ ĆE SE SASTATI PUTIN I BAJDEN: Velelepno izdanje od kog zastaje dah! (FOTO)

U 18. veku poljoprivredni domen je dobio ime La Granž; tada u vlasništvu porodice Lullin, sagradili su glavnu vilu 1768. godine i postavili francuski vrt

Objavljeno:

Dugo očekivani sastanak ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena biće održan u Vili La Granž u Ženevi 16. juna. Ovo velelepno izdanje pored lepote ima i ogromnu istorijsku vrednost.

Park La Granž je najveći park u gradu i jedan od najlepših. Njegova veličanstvena stabla, spektakularni pogledi i raznolika atmosfera čine ga privilegovanim mestom za šetnju. Nalazi se između okruga Eauk-Vives i parka Eauk-Vives sa kojim čini prostorni i biljni kontinuitet.

Park La Granž je klasifikovan kao istorijski spomenik. Lokalitet svedoči o ljudskom prisustvu već u neolitu. Dva ležeća menhira su vidljiva na vrhu parka, nedaleko od ruševina vile rimskog državnog službenika Tita Fronta (čije će ime dobiti ime Frontenek).

U 18. veku poljoprivredni domen je dobio ime La Granž; tada u vlasništvu porodice Lullin, sagradili su glavnu vilu 1768. godine i postavili francuski vrt.

Vila La Granž
foto: Profimedia

Favresi ih nasleđuju, transformišući kuću, park i posebno sagradivši monumentalni ulaz na strani Kuai Gustave-Ador sa svojim lavovima, pergolom, narandžom i 1821. godine vrhunskom bibliotekom.

1864. godine prestižno imanje bilo je domaćin završne svečanosti Ženevske konvencije kojom je predsedavao Henri Dunant. 1917. godine Viliam Favre, koji je parku dao zakrivljene staze, ribnjak i kamenjar, zaveštao je imanje gradu Ženevi.

1945. godine, na dnu parka, na suncu i zaštićen od vetrova, postavljen je veliki ružičnjak koji je pokrenuo Međunarodno takmičenje novih ruža u Ženevi.

Vila La Granž
foto: Profimedia

Svetište zelenila, park La Granž dočekao je 1969. godine papa Pavle VI koji je slavio misu pred masom od 70.000 ljudi. U to vreme kada je bilo zabranjeno šetati travnjacima, prostori La Granž bili su tada jedini dovoljno velik prostor u Ženevi da primi ovu ljudsku plimu.

Nakošeno imanje isprekidano je izuzetnim drvećem, poput cedrova starih preko 200 godina, impresivnih platana, grupe stogodišnjih hrastova na livadi ili veličanstvene bukove šume na vrhu planine. Park. Nešto niže su očaravajuće alpsko jezero i stena sa svojim alpskim biljkama, kao i kolekcija sjajno cvetajućih rododendrona. Vrhunski cvetni aranžmani raspoređeni su oko vile koja gleda na park.

Bonus video:

04:39

Posao i ljubav cveta: Tamara Đurić za Espreso otkrila da očekuje drugo dete!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.