TREBALO BI DA OLAKŠA PUTOVANJA: Evropski parlament prihvatio uredbe o KOVID PASOŠIMA EU
Ilustracija, Foto: Profimedia

eu i korona virus

TREBALO BI DA OLAKŠA PUTOVANJA: Evropski parlament prihvatio uredbe o KOVID PASOŠIMA EU

Potvrdu o negativnom testu na Kovid-19, vakcinaciji protiv virusa ili antitelima, besplatno će izdavati nacionalna tela država članica

Objavljeno:

Evropski parlament prihvatio je uredbe o digitalnoj potvrdi (kovid pasošima) Evropske unije o kovidu-19, kojom će ovoga leta pokušati da se olakša putovanje unutar EU i tako ubrza ekonomski oporavak celog bloka.

Potvrdu o negativnom testu na Kovid-19, vakcinaciji protiv virusa ili antitelima, besplatno će izdavati nacionalna tela država članica, a ona će biti dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati i QR kod, piše Euroactiv. Devet zemalja već izdaje ove potvrde a očekuje se da će im se pridružiti i mnoge druge kada sistem počne da se primenjuje od 1. jula.

Digitalna potvrda trebalo bi da olakša putovanja po Evropi ovog leta i istovremeno pomogne ekonomski oporavak bloka. Sertifikat će sadržati tri stvari: potvrdu o vakcinaciji, negativnom testu ili potvrdu o preležanoj koroni. Potvrda će važiti u svim EU zemljama plus na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Očekuje se da će ga odobriti i Švajcarska.

Digitalni kovid sertifikat može da bude u štampanom ili e-obliku. Ova će imati iste podatke i oba su dozvoljena. Uz to, zemlje-članice EU dogovorile s i zajednički izgled ovih kovid pasoša. Pasoši su besplatni a EU je obećala i da će biti lako dostupni.

Svaki će imati QR kod koji će biti skeniran na granici sa podacima da li je nosilac pasoša vakcinisan ili je negativan ili je preležao koronu. Lični podaci o nosiocu pasoša - državljaninu EU, njihovim porodicama i legalnim rezidentima - neće biti vidljivi.

Šema zvanično počinje 1. jula i trajaće narednih godinu dana. Od 8. juna devet EU zemalja već koriste i priznaju potvrde: Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Litvanija, Poljska i Španija i očekuje se da će im se vrlo brzo pridružiti i ostale.

Samo vakcine koje su odobrene u EU "ulaze" u sertifikat, što znači da se kineska i ruska vakcina ne priznaju. Ali, svaka zemlja ima prava da donese svoja pravila i prizna i ove vakcine koje su na listi Svetske zdravstvene organizacije.

Zvaničnici EU su tokom dijaloga sa državama članicama onemogućili nametanje vlastitih dodatnih ograničenja za vlasnike digitalne potvrde o kovidu-19, poput karantina, samoizolacije ili novih testiranja, "osim u slučaju da su ona srazmerna i nužna za zaštitu javnog zdravlja” pri čemu će morati voditi računa o naučnim dokazima i smernicama Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)”, što znači da je putovanje sa ovim sertifikatom koliko toliko "slobodno".

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.