FAJZER ISPITUJE EFIKASNOST VAKCINA KOD DECE: Hitna upotreba za uzrast ispod 12 godina!
Po navodima kompanije Fajzer, studija će obuhvatiti do 4.500 učesnika, Foto: Profimedia

vakcine

FAJZER ISPITUJE EFIKASNOST VAKCINA KOD DECE: Hitna upotreba za uzrast ispod 12 godina!

Studija će pokazati efikasnost vakcine protiv korona virusa u manjim dozama

Objavljeno: 11:02h

Fajzer sprovodi drugu trećinu faze kliničkih ispitivanja za malu decu u nižim dozama od vakcina za odrasle, objavila je u utorak farmaceutska kompanija.

Na osnovu podataka o bezbednosti, efikasnosti i podnošljivosti iz prve faze, kompanija će koristiti 10 mikrograma svake doze vakcine za decu između 5 i 11 godina u ispitivanjima i 3 mikrograma svake doze za starosnu grupu mlađih od 5 godina. Deca uzrasta 12+ godina i više dobila su 30 mikrograma u svakoj dozi.

Po navodima kompanije Fajzer, studija će obuhvatiti do 4.500 učesnika iz Sjedinjenih Država, Finske, Poljske i Španije.

„Današnji dan predstavlja važan sledeći korak u našim naporima da shvatimo bezbednost i imunološki odgovor naše korona virus vakcine“, rekao je u izjavi dr Bil Gruber, viši potpredsednik za klinička istraživanja i razvoj u kompaniji Fajzer. Prema Gruberu, narednih nedelja započinju ispitivanja faze 2/3 za decu od 2 do 4 godine, kao i ona mlađa od šest meseci.

„Deca mlađa od 12 godina čine značajan deo ukupne globalne populacije i mogu biti zaražena koronom, a takođe mogu proširiti virus i na druge, ali koristimo pažljiv pristup koji će nam pomoći da shvatimo sigurnost i toleranciju kod mlađe dece“, izjavio je Gruber. On je dodao da od uspešnosti ovog testiranja, zavisi opšta zaštita zajednica, kao i formiranje i razvoj imuniteta krda.

Fajzer predviđa da će u septembru imati prve rezultate ispitivanja faze 2/3 za grupu od 5 do 11 godina, a rezultati za decu od 2 i 5 godina očekuju se ubrzo nakon toga.

Rezultati za decu uzrasta od šest meseci do dve godine očekuju se u oktobru ili novembru, prema izjavi portparola kompanije Fajzer. U svakom slučaju, Fajzer bi potencijalno mogao da zatraži odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u ubrzo nakon postizanja rezultata, pod pretpostavkom da su pokazali da su vakcine sigurne i efikasne u tim starosnim grupama u tim dozama.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/ABCnews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.