PAKAO IM NIJE RAVAN! U ovim zatvorima širom sveta kazne služe Srbi osuđeni u Hagu: Od jednog posebno podilazi jeza
Foto: Profimedia

ZATVORI ŠIROM SVETA

PAKAO IM NIJE RAVAN! U ovim zatvorima širom sveta kazne služe Srbi osuđeni u Hagu: Od jednog posebno podilazi jeza

U narednim mesecima biće poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života, a do tada ostaje u zatvoru u Hagu

Objavljeno:

Nekoliko Srba, pravosnažno osuđenih odlukom Haškog tribunala, već služi kazne u zatvorima širom sveta

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, pravosnažno je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim po 9 tačaka optužnice, dok je po jednoj oslobođen

U narednim mesecima biće poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života, a do tada ostaje u zatvoru u Hagu.

Pored njega, nekoliko Srba, pravosnažno osuđenih odlukom Haškog tribunala, već služi kazne u zatvorima širom sveta.

Karadžić kaznu služi sa kriminalcima i serijskim ubicama

Poslednji od njih, koji je premešten iz pritvorne jedinice u Sheveningenu jeste bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji će kaznu služiti u zatvoru na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmuta.

"Dejli mejl" podseća da su u tom zatvoru kazne služili izuzetno opasni kriminalci, poput londonskih blizanaca Krej (poznati po ubistvima, oružanim pljačkama, reketu...), zatim "jorkširskog trboseka" Pitera Satklifa (serijski ubica) i Jana Brejdija (poznat po ubistvima u močvari, u kojima je stradalo i silovano petoro dece starih od 10 do 17 godina).

Zatvor na ostvu Vajt spada u institucije sa najvećim stepenom bezbednosti u kome dugogodišnje kazne zatvora služe osuđenici za najteža krivična dela. On će u njemu služiti doživotnu kaznu zatvora u kome važe stroga pravila kućnog reda kojih će i bivši predsednik Republike Srpske morati da poštuje.

Čak 3 osuđenika iz Srbije u nemačkim zatvorima

U Nemačkoj kaznu izdržavaju bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije general-potpukovnik Vlastimir Rođa Đorđević i general VRS-a Stanislav Galić.

Protiv Đorđevića Tribunal je optužnicu podigao oktobra 2003. godine, tereteći ga za zločine počinjene 1999. tokom rata na Kosovu i Metohiji. U avgustu 2006. u Beogradu je pokrenuta istraga o ubistvu braće Bitići, a 9. jula 1999. godine osumnjičen je da je lično naredio njihovo ubistvo.

Uhapšen je u Budvi 17. juna 2007. godine i odmah isporučen Haškom tribunalu. Suđenje je počelo januara 2009. Prva presuda doneta je 23. februara 2011. godine, i Đorđević je tada osuđen na 27 godina zatvora. Druga, pravosnažna presuda, doneta je 27. januara 2014. godine i Đorđević je njom osuđen na 18 godina zatvora.

U nemačkom zatvoru je i nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a general Stanislav Galić. Osuđen je na doživotnu robiju zbog terora protiv čovečnosti i ubistva u blokadi Sarajeva.

Nekadašnji predsednim opštine Prijedor Milomir Stakić osuđen je na 40 godina robije zbog ratnih zločina. U nemački zatvor je na izdržavanje kazne prebačen 22. marta 2006. godine.

Pavković i Miletić kazne služe u Finskoj

U Finskoj je na odluženju zatvorske kazne nekadašnji komandant Prištinskog korpusa VS i potom načelnik Generalštaba VJ general Nebojša Pavković.

On je osuđen na 22 godine zbog zločina na Kosovu i Metohiji, a u finski zatvor prebačen je 23. januara 2014. godine.

Od 30. januara 2015. tamo je i general Vojske Republike Srpske Radivoje Miletić koji je osuđen na 19 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

U Estoniji višedecenijske robije izdržavaju bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević, nekadašnji predsednik SAO Krajina Milan Martić.

Nakon sedam godina bežanja od pravde, vođa paravojne formacije "Beli orlovi" Milan Lukić uhapšen je u Argentini u avgustu 2005. godine. On kaznu izdržava u zatvoru u Estoniji.

U Norveškoj kaznu služi njegov rođak, Sredoje Lukić, i to od 21. avgusta 2013. godine. Lukić je kao policajac i član lokalne paravojne formacije u istočnobosanskom gradu Višegradu osuđen u prvom stepenu na 30 godina 2009, da bi mu nakon žalbe kazna 2012. bila smanjena na 27 godina.

Više od 1.000 godina i najstrože kazne za Srbe u Hagu

Tokom 24 godine rada, više od polovine proglašenih krivim u sudnici Tribunala bili su Srbi. Oni su osuđeni na više od 1.000 godina zatvora, dok su ostali akteri ratnih sukoba Hrvati, Albanci i Bošnjaci, zajedno dobili trostruko manju kaznu.

Neki, međutim, nisu ni dočekali kraj suđenja.

Na spisku onih koji su pod različitim okolnostima preminuli pre okončanja sudskog procesa nalazi se 14 Srba, među kojima su Slobodan Milošević, predsednik Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, Slavko Dokmanović, gradonačeklnik Vukovara i Goran Hadžić, političar i bivši predsednik Republike Srpske Krajine.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.