UDARAC IZ AMERIKE! BAJDEN POZDRAVIO PRESUDU MLADIĆU: Iz Bele kuće stiglo saopštenje nakon osude na doživotnu robiju
Bajden, Foto: Profimedia

HLADAN TUŠ IZ AMERIKE

UDARAC IZ AMERIKE! BAJDEN POZDRAVIO PRESUDU MLADIĆU: Iz Bele kuće stiglo saopštenje nakon osude na doživotnu robiju

Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove u Hagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine

Objavljeno:

Pre gotovo 26 godina, Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dečaka u Srebrenici. Takođe je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove u Hagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Ova istorijska presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati. Takođe pojačava našu zajedničku odlučnost da sprečimo da se buduća zverstva počine bilo gde u svietu - naveo je Bajden, saopšeno je iz Bele kuće

Kako je naveo Bajden, pravda i pomirenje su temelj mira za stabilnost.

- Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim delovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu tribunala UN-a tokom protekle dve decenije na slučajevima vezanim za sukob na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila ovu presudu - naveo je Bajden.

Kazao je da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti za budućnost te da je današnja odluka također važna potvrda da je to moguće.

- Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i pojačati njen značaj za vladavinu zakona. Moje današnje misli su sa svim preživjelim porodicama mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju - kazao je Bajden.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media