SAD IZJAVILE: Još ne znamo da li IRAN hoće da uradi sve potrebno za poštovanje NUKLEARNOMG SPORAZUMA
SAD, Foto: Printscreen/Youtube

sad

SAD IZJAVILE: Još ne znamo da li IRAN hoće da uradi sve potrebno za poštovanje NUKLEARNOMG SPORAZUMA

Iran "poštuje" nuklearni sporazum rekao je Zarif i citirao član 36 sporazuma u kome piše da je jednoj strani dozvoljeno da prekine deo ili sve svoje obaveze u slučaju da druga strana ne poštuje svoje

Objavljeno:

SAD, koje indirektno pregovaraju već dva meseca sa Iranom u nastojanju da spasu iranski nuklearni sporazum, navele su da još ne znaju da li Teheran zaista hoće ponovo da počne da se pridržava svojih obaveza preuzetih po tom sporazumu.

"Još ne znamo da li Iran hoće i da li je spreman da uradi šta treba da poštuje ponovo sporazum", rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken u saslušanju u američkom Kongresu, i dodao da još pokušavaju to da utvrde.

Medjunarodni iranski nuklearni sporazum postignut je u Beču 2015. godine izmedju Irana i šest svetskih sila (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka). Njega je potvrdio Savet bezbednosti UN rezolucijom 2231.

Po njemu je Teheranu dato ublažavanje medjunarodnih sankcija u zamenu za garancije da Iran neće pokušati da proizvede atomsko oružje. Ali sporazum se praktično ne primenjuje od kada su SAD jednostrano povukle 2018. godine, za vreme predsednika Donalda Trampa i ponovo uvele američke sankcije koje su bile povučene prema tom dogovoru.

Kao odgovor na to Teheran je od 2019. godine prekršio većinu ograničenja za svoj nuklearni program koja je bio prihvatio u Beču.

Trampov naslednik Džo Bajden rekao je da je spreman da se vrati u sporazum ako Iran ponovo počne da poštuje nuklearne restrikcije prema tom sporazumu. Preko drugih država koje su još deo sporazuma te dve zemlje pregovaraju od početka aprila u Beču oko kompromisa.

Pregovori treba da se nastave krajem nedelje u glavnom gradu Austrije. Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je u odgovoru na Blinkenovu izjavu napisao na Tviteru da još ne znaju da li su Bajden i Blinken spremni da zakopaju Trampovu politiku maksimalnog pritiska i da prestanu da koriste "ekonomski terorizam kao sredstvo" da bi dobili prednost u pregovorima i rekao da je vreme da se promeni kurs.

Iran "poštuje" nuklearni sporazum rekao je Zarif i citirao član 36 sporazuma u kome piše da je jednoj strani dozvoljeno da prekine deo ili sve svoje obaveze u slučaju da druga strana ne poštuje svoje.

Iran smatra Trampovo jednostrano povlačenje predstavlja kršenje duha i slova sporazuma iz Beča.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.