PRONAĐEN OKOVANI SKELET: Naučnici ovo otkriće smatraju dokazom ropstva u rimskoj Britaniji VIDEO
Skelet, Foto: Filip Plavčić

SKELET OTKRIVEN

PRONAĐEN OKOVANI SKELET: Naučnici ovo otkriće smatraju dokazom ropstva u rimskoj Britaniji VIDEO

Skelet je otkriven u Rutlandu u jarku, a pronašli su ga radnici koji su gradili kuću

Objavljeno:

U Velikoj Britaniji otkriven je okovani skelet muškarca, što su naučnici označili kao "međunarodno značajno otkriće", jer se radi o dokazu ropstva u rimskoj Britaniji.

Skelet je otkriven u Rutlandu u jarku, a pronašli su ga radnici koji su gradili kuću, piše Gardijan. Njegovi gležnjevi su bili "obezbeđeni" teškim gvozdenim okovima, a utisak koji se stiče je da je muškarac bačen u jarak "u završnom činu poniženja u smrti".

Građevinari su naišli na kosti kada su gradili zimski vrt u kući u Velikom Kastertonu. Pozvana je policija, a naknadno datiranje radiokarbona pokazalo je da su ostaci bili iz perioda između 226. i 427. godine.

Arheolozi iz Londonskog muzeja arheologije (MOLA) objavili su da skelet ukazuje da je muškarac imao između 26 i 35 godina i da je vodio fizički zahtevan život, dok je uzrok smrti nepoznat.

Tačno ko je bio taj čovek, nikada se neće saznati, ali može se izvesti niz poučnih nagađanja.

"Možda je ovo neko ko je navukao bes drugih ljudi. Isto tako bi moglo biti da su ljudi koji su ga sahranili bili tirani. Ne možemo zaista da razumemo moralne dimenzije", rekao je Majkl Maršal, specijalista za pronalaženje u MOLI.

"Ropstvo je bez sumnje postojalo tokom rimske okupacije Britanije, ali otkrivanje arheoloških dokaza je totalno nova stvar. Većina onoga što smo naučili do sada je iz pisane istorije. Otkriće ovog skeleta je prvo ovakvo u Britaniji. Ovaj način sahranjivanja robova je veoma neobičan i imamo mnogo pitanja", zaključio je Maršal.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.