EVROPSKI PARLAMENT PONOVO U STRAZBURU POSLE 15 MESECI: Danas je održana prva plenarna sednica!
Evropski parlament, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

evropa

EVROPSKI PARLAMENT PONOVO U STRAZBURU POSLE 15 MESECI: Danas je održana prva plenarna sednica!

"Ovaj povratak je znak poverenja i nade za sve", dodao je on uz aplauz oko desetak evroposlanika, najvećim delom Francuza

Objavljeno:

Evropski parlament otvorio je danas svoju prvu plenarnu sednicu u Strazburu od početka pandemije kovida-19, posle više od 15 meseci, mada sa manjim brojem poslanika ali se potez smatra uspehom za Francusku koja se borila da taj grad ostane mesto zasedanja EP zajedno sa Briselom. "Ovo je vrlo važan dan za Evropski parlament. Posle više od 15 meseci vratili smo se u naše sedište u Strazburu", rekao je na francuskom predsednik EP, Italijan David Sasoli.

"Ovaj povratak je znak poverenja i nade za sve", dodao je on uz aplauz oko desetak evroposlanika, najvećim delom Francuza.

"Simbol evropskog jedinstva, mira i diverziteta Strazbur je danas opet simbol obnove", rekao je Sasoli na sednici kojoj je prisustvovala i gradonačelinica Strazbura Žan Barsegian.

Nijedna sednica Evropskog parlamenta nije održana u Strazburu od februara 2020. godine, kada je Alzas bio na prvom udaru pandemije.

Povratak je u vidu hibridne sesije, jer je 705 evroposlanika moglo da bira da dodje u Strazbur ili da glasa na daljinu iz svoje zemlje, za koju se opredelilo veliki deo njih.

Iako se hibridne sednice održavaju već više meseci iz Brisela, francuske vlasti su snažno insistirale na tome da se sednice vrate u Strazbur. ; "Danas je povratak u Strazbur za Evropski parlament, i to je dobro osećanje", napisao je na Tviteru Kleman Bon francuski državni sekretar za evropska pitanja.

Kao simbol francusko-nemačkog pomirenja glavni grad Alzasa je zvanično sedište Evropskog parlamenta, što je upisano u evropske ugovore. Medjutim, u praksi, evroposlanici su čak i pre kovida-19 dolazili tu tri i po dana mesečno za plenarne sednice. Ostatak vremena parlamentarci su radili u Briselu, gde se nalaze druge evropske institucije. Oko tih mesečnih premeštanja izmedju Brisela i Strazbura se polemiše već godinama.

Bonus video:

SRPSKA LISTA U TRCI ZA 10 MANDATA ZA PRIŠTINSKU VLADU: Šta Srbi na KiM mogu da očekuju posle izbora? (KURIR TELEVIZIJA)
02:48

SRPSKA LISTA U TRCI ZA 10 MANDATA ZA PRIŠTINSKU VLADU: Šta Srbi na KiM mogu da očekuju posle izbora? (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media