BIL GEJTS OTKRIO LOKACIJU na kojoj će postaviti svoj SUPERNAPREDNI NUKLEARNI REAKTOR! Ovo može da promeni PLANETU!
Bil Gejts je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Foto: Veritasium Youtube

VELIKA NAJAVA

BIL GEJTS OTKRIO LOKACIJU na kojoj će postaviti svoj SUPERNAPREDNI NUKLEARNI REAKTOR! Ovo može da promeni PLANETU!

"Ovo je naš najbrži i najjasniji put da postanemo ekološki čisti", rekao je guverner Vajominga Mark Gordon

Objavljeno: 08:45h

Kompanija za napredne nuklearne reaktore milijardera Bila Gejtsa TerraPower i PacifiCorp odabrale su Vajoming za pokretanje prvog projekta reaktora hlađenog natrijumom na mestu zatvorenog postrojenja na ugalj, rekao je u sredu guverner te države.

TerraPower, koju je osnovao Gejts pre otprilike 15 godina, i elektroenergetska kompanija PacifiCorp, u vlasništvu Berkshire Hathawaya Vorena Bafeta, najavile su da će tačno mesto demonstracijskog postrojenja reaktora hlađenog natrijumom znati do kraja godine.

Neki takve male napredne reaktore, koji rade na drugačija goriva od tradicionalnih, smatraju tehnologijom koja može zameniti povremene izvore energije poput vetra i sunca za smanjenje emisija koje uzrokuju klimatske promene.

"Ovo je naš najbrži i najjasniji put da postanemo ekološki čisti", rekao je guverner Vajominga Mark Gordon, čija je država najveći proizvođač uglja u zemlji.

Projekat sadrži brzi 345-megavatni reaktor, čije bi hlađenje rastopljenim natrijumom moglo povećati snagu na 500 MW toekom najveće potrebe za energijom. TerraPower je prošle godine objavila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo energetike dodelilo je TerraPoweru 80 miliona dolara početnih sredstava za demonstraciju tehnologije natrijuma, i obećalo da će kompaniji u sledećim godinama dodeliti dodatna sredstva.

"Ova vrsta čiste energije potrebna nam je u mreži 2030-ih", rekao je novinarima.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu imati veće rizike od konvencionalnih. Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi se obogaćivati ​​mnogo višom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac snabdevanja gorivom mogao biti privlačna meta za militante koji žele stvoriti sirovo nuklearno oružje.

Rečeno je i da će postrojenja smanjiti širenje rizika, jer smanjuju ukupni nuklearni otpad.

Osim dovođenja "čiste" električne energije na mrežu, senator iz Vajominga Džon Baraso rekao je da bi izgradnja demonstracijskog projekta mogla podići nekadašnju aktivnu industriju rudarstva uranijuma u državi.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.