ZATVOREN JE U MOSKVU I OD BAJDENA ZAHTEVA DA GA OSLOBODI: Optužen je za ŠPIJUNAŽU!
zATVOR, Foto: Profimedia

RAZMENA SA BAJDENOM

ZATVOREN JE U MOSKVU I OD BAJDENA ZAHTEVA DA GA OSLOBODI: Optužen je za ŠPIJUNAŽU!

Dejvid Vilan pomenuo je još jedno moguće ime za razmenu Bogdana Osipova, osudjena 2019. na zatvor u Kanzasu zbog otmice pošto je u Rusiju poslala decu koju je imala sa svojim bivšim američkim suprugom

Objavljeno:

Jedan Amerikanac zatvoren u Rusiji pod optužbama za špijunažu zatražio je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da organizuje sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom razmenu zatvorenika da bi izdejstvovao njegovo oslobadjanje.  Bivši podoficir u američkoj ratnoj mornarici Pol Vilan (Paul Whelan) uhapšen je u Moskvi u decembru 2018. zatim u junu 2020. osudjen na 16 godina zatvora.

U intervjuu za Si-En-En (CNN) iz zatvora u Mordoviji gde ga drže, na osam sati vožnje od Moskve, on je rekao da je žrtva "diplomatije talaca".

"Otmica jednog američkog državljanina nije dozvoljena nigde na svetu. Nema Rusija sa mnom probleme već sa SAD-om i SAD treba da reše taj slučaj diplomatije talaca najbrže moguće", rekao je on.

"Prema tome tražim od predsednika Bajdena da aktivno razgovara o rešenju ovog problema sa svojim ruskim sagovornicima" rekao je Vilan i dodao da vlade treba da odluče da li će biti razmena ili će se naći neko drugo rešenje.

On je rekao da se samo nada da će to biti brzo.  Bajden i Putin treba da se sastanu 16. juna u Ženevi, u vreme kada vladaju velike napetosti izmedju dve zemlje.

Bela kuća je saopštila da će razgovarati o velikom broju pitnja i da će SAD nastojati da uspostavi "predvidljivije i stabilne" veze sa Moskvom.

Prema Vilanovom bratu blizancu Dejvidu Moskva bi želela da zameni Vilana sa jednim ozloglaženim trgovcem oružja zatvorenim u SAD-u, Viktorom Butom, i jednim privatnim pilotom koji se drži u SAD-u pod optužbama za trgovinu drogom Konstantinom Jarošenkom.

Dejvid Vilan pomenuo je još jedno moguće ime za razmenu Bogdana Osipova, osudjena 2019. na zatvor u Kanzasu zbog otmice pošto je u Rusiju poslala decu koju je imala sa svojim bivšim američkim suprugom.

SAD bi mogle da traže i vraćanje drugog Amerikanca u zatvoru u Rusiji, Trevora Rida, osudjenog u julu 2020. na devet godina zatvora zbog napada na ruskog policajca dok je bio u pijanom stanju.

Pol Vilan je rekao za CNN da su optužbe za špijunašu i njegovo sudjenje namešteni.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Beta - AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media