PREDIZBORNA KAMPANJA IZ PAKLA: 88 mrtvih KANDIDATA!
Ilustracija, Foto: Printscreen

ubistvo na predizbornoj kampanji

PREDIZBORNA KAMPANJA IZ PAKLA: 88 mrtvih KANDIDATA!

U Meksiku će 6. juna biti održani izbori, a predizbornu kampanju obeležilo je nasilje u kojem je ubijeno 88 kandidata

Objavljeno:

Poslednja od njih je jedna od kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona Alma Baragan, koja je pogođena s više metaka i preminula je samo nekoliko minuta nakon što je pozvala sve svoje pristalice na predizborni skup.

Alma Baragan
foto: Printscreen/Youtube

- Danas je poseban dan - kazala je Alma Baragan (61) uzbuđeno u kameru. Tim videom ona je kao kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona, grada u centalnom Meksiku, pozvala svoje pristalice na predizborni skup. To je bio njen poslednji video u životu, prenosi portal Klix.ba.

Baragan je pripadala građanskom pokretu levog centra. Ona je prema podacima konsultantske firme Etelekt 88. kandidat koji je ubijen u predizbornoj kampanji.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je krajem maja na konferenciji za medije izrazio žaljenje zbog njene smrti i za ubistvo optužio organizovani kriminal. Analitičari kažu da mafija postavlja svoje kandidate, a druge kandidate ubija i da to nije ništa novo u Meksiku, navodi portal.

Baragan nije bila favorit na izborima, ali je na temelju svog svežeg i nekonvencionalnog načina ophođenja u poslednjih nekoliko sedmica bila sve popularnija. Koliko je poznato, nije dobijala pretnje, ali njen grad se nalazi u saveznoj državi Gvanahuato, oko koje se posebno bore mafijaški klanovi.

NJeno ubistvo usred dana za vreme jednog predizbornog skupa jedno je od mnogih u spirali političkog nasilja. Istog dana je u Akapulku kandidat za gradonačelnika Alberto Alonso u svom automobilu preživeo pokušaj atentata vatrenim oružjem. U Halisku je kandidat za gradonačelnika Pedro Kumamoto dobio odsečenu svinjsku glavu kao pretnju.

Prema statistikama u toku je najkrvavija predizborna kampanja od 2000. godine. Brutalnija kampanja dogodila se samo 2018. kada je sadašnji predsednik Lopez Obrador sa svojim pokretom Morena došao na vlast u Meksiko Sitiju. Stručnjaci upozoravaju u svojim izveštajima da nasilje predstavlja udar na demokratiju i da kompromituje integritet, nezavisnost i autonomiju budućih autoriteta.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.