RAFALNA PALJBA ALEKSANDRA LUKAŠENKA: Njegove izjave su toliko ŠOKANTNE da niko na PLANETI NEĆE OSTATI RAVNODUŠAN
Aleksandar Lukašenko, Foto: Tanjug / Zoran Žestić

nepromišljeno?

RAFALNA PALJBA ALEKSANDRA LUKAŠENKA: Njegove izjave su toliko ŠOKANTNE da niko na PLANETI NEĆE OSTATI RAVNODUŠAN

Prenosimo vam čitavu listu Lukašenkovih nezaboravnih i neretko neprimerenih izjava otkako je došao na vlast u julu 1994

Objavljeno: 19:02h

Aleksandar Lukašenko, sadašnji predsednik Belorusije poznat je po svojoj veštoj igri rečima. Da li su te izjave promišljene ili ne, ostaje na nama da procenimo.

Prenosimo vam čitavu listu Lukašenkovih nezaboravnih i neretko neprimerenih izjava otkako je došao na vlast u julu 1994.

Aleksandar Lukašenko
foto: Tanjug/AP

Evropski zoološki vrt

Zbog zabrane izdavanja viza Lukašenko ne odlazi često u Evropu poslednjih godina. Ali to nije uvek bio slučaj. Davne 1998. prisustvovao je političkom i ekonomskom forumu u švajcarskom odmaralištu Crans-Montana. Nije lepo dočekan od strane ostalih gostiju i očigledno nije uživao u svom boravku.

"Po mom mišljenju ovo nije demokratija, već zoološki vrt. Bilo je kao što smo očekivali, ali ne u tom obimu i obliku. Jednom rečju može se reći da je to bio zoološki vrt, ne može se drugačije reći", izjavio je.

Falsifikovanje glasova

Kada se Lukašenko kandidovao za reizbore 2001. imao je čudnu reakciju na predlog Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju da pošalje posmatrače izbora.

"Ne treba nam uvezeni sistem za falsifikovanje izbora!" To je izjavio na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. "Napravićemo vlastiti, onaj koji vodi država"

Obamin dvojnik?

Nekolicina ljudi bi pomislila da Lukašenko ima mnogo toga zajedničkog sa bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom. Tj. malo ko osim Lukašenka.

"Gledam Obamu, mladića, lepog čoveka. To je moj prvi utisak, žao mi ga je. Sto posto liči na mene, kada sam došao na vlast nakon raspada Sovjetskog Saveza “, rekao je Lukašenko 2008. godine, nedugo nakon što je Obama prvi put izabran za predsednika.

Barak Obama
foto: Profimedia

Podla zavist

Na pitanje Rojtersa u intervjuu 2012. godine da odgovori na navode da je on „poslednji diktator Evrope“, izgleda da je Lukašenko prihvatio etiketu.

„Zapravo ne razumem šta je diktator, ali s druge strane ponekad, na lep način, zavidim sebi“, rekao je. „Ja sam poslednji i jedini diktator u Evropi i zaista ih nema nigde drugde na svetu.“

Diktatorska homofobija

Takođe 2012. godine, dok je Evropska unija raspravljala o daljim sankcijama protiv Lukašenka, beloruski lider se ponovo popeo na diktatorski mim - ovoga puta da bi bacio očiglednu uvredu na mesto Gvida Vestervelea, tadašnjeg nemačkog ministra spoljnih poslova, koji je otvoreno priznao da je homoseksualac.

„Ko god je tamo vikao o diktaturi ... kad sam to čuo, pomislio sam: bolje je biti diktator nego gej“, rekao je Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko
foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Vidi mama! Nema straže!

Uprkos široko rasprostranjenim optužbama o nameštenim izborima i upornim i brutalnim akcijama protivljenja, Lukašenko je uvek nastojao da se predstavi kao čovek iz naroda. U intervjuu iz 2012. predložio je da u njegovoj predsedničkoj palati ne budu stražari.

"Pogledajte kroz prozor. Da li vidite ogradu ispred palate? Vidite li stražare? Ovo je zemlja u kojoj su svi na sigurnom."

Pogrešno tumačenje Dostojevskog

U svom godišnjem obraćanju naciji 8. maja 2012. godine, Lukašenko se obratio ruskim klasicima da bi opravdao svoju tešku vladavinu - citirajući čuvenu rečenicu iz knjige „Braća Karamazovi“Fjodora Dostojevskog „za čoveka nema ništa nepodnošljivije nego sloboda “.

„Genijalni pisac je bio u pravu“, rekao je Lukašenko. "Dobijajući slobodu, čovek odjednom shvata da je na sebe svalio težak teret, jer sloboda uključuje odgovornost. Čovek mora sam donositi odluke i sam odgovarati za njih."

Lukašenkov citat Dostojevskog, međutim, zapravo izgovara lik iz romana, veliki inkvizitor, koji se predao đavolu i koji izražava osećanje sa kojim se ni sam pisac nije složio.

Aleksandar Lukašenko, Belorusija, Dan pobede, Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19
foto: EPA/ MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Jak momak

Lukašenko često koristi haotični period neposredno nakon sovjetskog raspada, takozvane „divlje devedesete“, da opravda svoju autoritarnu vladavinu.

Ali na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u oktobru 2013. godine, Lukašenko je izgledao nostalgično za danima kada je borba protiv kriminala podrazumevala „udarac šakom u lice“.

Nasilnik vas razume samo kad govorite njegov jezik“, rekao je

Ovo su samo neke od Lukašenkovih izjava, čvrsto drži svoje prvo mesto najnepromišljenija izjava među političarima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.