ROVER NA MARSU ZABELEŽIO FASCINANTAN FENOMEN: Oblaci ispunjeni kristalima leda, SVETLUCAJU U BOJI! (FOTO/VIDEO)
Oblaci ispunjeni kristalima leda, Foto: Profimedia

crvena planeta

ROVER NA MARSU ZABELEŽIO FASCINANTAN FENOMEN: Oblaci ispunjeni kristalima leda, SVETLUCAJU U BOJI! (FOTO/VIDEO)

Stručnjaci su otkrili da se ovi rani oblaci formiraju na većim nadmorskim visinama nego što je uobičajeno

Objavljeno:

Zbog njegove retke i suve atmosfere, na Marsu nema mnogo oblačnih dana. Oblaci se obično formiraju na ekvatoru u najhladnije doba godine, kada je Mars najudaljeniji od Sunca.

Ipak, naučnici su pre jedne marsovske godine, odnosno dve zemaljske, primetili da su oblaci iznad rovera Kjuriositi (Curiosity) počeli da se formiraju ranije nego što se očekivalo. Stoga su ove godine već krajem januara počeli da snimaju nebo kako bi uhvatili formaciju tih ranih oblaka. Pritom su snimili oblačke ispunjene kristalima leda koji su rasipali svetlost zalazećeg Sunca, a neki od njih svetlucali su u boji, piše NASA.

Oblaci u duginim bojama

Stručnjaci su otkrili da se ovi rani oblaci formiraju na većim nadmorskim visinama nego što je uobičajeno. Naime, većina oblaka na Crvenoj planeti nalazi se na visini do 60 kilometara, a sastoje se od vodenog leda. Nedavno snimljeni oblaci koji su se nalazili na većoj nadmorskoj visini verovatno su bili formirani od smrznutog ugljenikovog dioksida (suvog leda).

Na snimcima sa roverove kamere Mast, ili Mastcam, vidi se kako ovi oblaci doslovno sijaju. Neposredno nakon zalaska sunca njihovi kristali reflektuju bledu svetlost naše zvezde, zbog čega se čini kao da sijaju na tamnom nebu. Ovi noćni svetleći oblaci (noktilucentni oblaci) postaju svetliji dok se u njima stvaraju kristali, a zatim sve tamniji kada Sunce "padne" ispod njihove nadmorske visine.

Još fascinantnije je kada se usput radi i o iridescentnim oblacima. Ovaj fenomen zove se iridescencija ili irizacija, a oblacima daje izgled "okupanosti" u duginim bojama.

"Ako vidite da oblak svetluca u pastelnom nizu boja, to je zato što su sve čestice u njemu približno identične veličine. To se obično događa neposredno nakon stvaranja oblaka koji su rasli istom brzinom", rekao je atmosferski naučnik Mark Lemon sa instituta Spejs Sajens Institut (Space Science Institute) u Koloradu.

"Uvek me iznenade boje koje se tada pojavljuju: crvena i zelena, plava i ljubičasta. Stvarno je super videti nešto što sija sa tako mnogo boja na Marsu", rekao je Lemon.

Bonus video:

45:41

Omni Guru: Mars u natalnoj karti pokazuje vašu senzualnost, evo kako!

(Espreso.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.