UPOZORENJE UOČI LOKDAUNA U MALEZIJI: Drastičan porast novozaraženih kovidom!
ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

PANDEMIJA

UPOZORENJE UOČI LOKDAUNA U MALEZIJI: Drastičan porast novozaraženih kovidom!

Povećan broj slučajeva tokom vikenda znači da se očekuje dalji porast broja pacijenata sa teškim oboljenjima

Objavljeno:

Malezijska odeljenja za intenzivnu negu suočena su sa naglim porastom broja slučajeva zaraženih kovidom, upozorio je danas generalni direktor malezijskog zdravstvenog sistema Nor Hišam Abdulah.

Njegovo upozorenje dolazi u trenutku kada se Malezija priprema da od sutra uđe u gotovo popuni lokdaun, prenosi britanski list "Gardijan".

Melezija je uspela da izbegne najgori deo pandemije prošle godine, ali sada nastoji da zauzda najnoviji talas izazvan zaraznijim varijantama virusa.

Samo ovog meseca, zabeleženo je više od 1.200 smrtnih slučajeva, u poređenju sa 471 tokom čitave 2020. godine.

Malezija je prošle nedelje prijavila rekordan broj dnevnih slučajeva tokom pet uzastopnih dana, a u subotu je prijavila najveći dnevni porast od početka pandemije, kada je zabeleženo 9.020 novih infekcija.

Hišam Abdulah je rekao da, iako su obezbeđeni dodatni kreveti za odeljenja intenzivne nege, neki objekti su već dostigli puni kapacitet.

- Ovo je dovelo do toga da se pacijenti leče na ostalim odeljenjima, napisao je on na Fejsbuku.

Povećan broj slučajeva tokom vikenda znači da se očekuje dalji porast broja pacijenata sa teškim oboljenjima, dodao je Hišam Abdulah.

Dodatni kontejneri su takođe poslati u bolničke mrtvačnice, koje nastoje da se izbore sa porastom broja smrtnih slučajeva.

Prema novim pravilima lokdauna, samo dve osobe iz svakog domaćinstva moći će da izađu da kupe osnovne potrepštine ili potraže lekarsku pomoć u krugu od 10 kilometara od svoje kuće.

Sportske aktivnosti poput trčanja, koje ne uključuju fizički kontakt, dozvoljene su, ali samo između 7:00 i 20:00 časova.

Škole i tržni centri biće zatvoreni, dok će velikom delu proizvodnog sektora biti dozvoljen nastavak rada uz smanjenu radnu snagu.

Bonus video:

08:40

MISLIO JE DA ĆE UMRETI, NISAM SMELA DA MU DOPUSTIM DA ZASPI: Jelena je HEROJSKI spasila život Nenadu

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.