KOJA VAKCINA UNIŠTAVA SVE SOJEVE KORONA VIRUSA: Fajzer je odlična u borbi protiv britanskog soja, ne i indijskog
Ilustracija, Foto: Profimedia

efikasnost vakcina

KOJA VAKCINA UNIŠTAVA SVE SOJEVE KORONA VIRUSA: Fajzer je odlična u borbi protiv britanskog soja, ne i indijskog

Kod osoba vakcinisanih sa dve doze vakcine Fajzer/Biontek antitela prisutna u serumu krvi su efikasna protiv engleskog soja virusa

Objavljeno:

Vakcina Fajzera proizvodi antitela koja mogu da neutralizuju indijski soj korona virusa, ali ipak sa neznatno smanjenom efikasnošću prema testovima sprovedenim u laboratoriji, pokazuje studija istražitelja francuskog Instituta Paster.

Kod osoba vakcinisanih sa dve doze vakcine Fajzer/Biontek antitela prisutna u serumu krvi su efikasna protiv engleskog soja virusa, ali su malo manje efikasna protiv indijskog soja, pokazuju nalazi studije koji su se pojavili na portalu pre publikacije BioRxiv.

Vakcina, Koronavirus, Fajzerova vakcina, Fajzer vakcina
foto: Profimedia

- Iako je efikasnost malo smanjena, prema testovima u laboratoriji, vakcina Fajzer verovatno štiti - rekao je koautor studije i direktor odeljenja za viruse i imunitet u pariskom Institutu Paster Olivije Švarc.

Istražitelji su testirali i efikasnost vakcine Astrazeneka na te sojeve, ali samo kod osoba vakcinisanih samo jednom dozom te vakcine pošto za sada nemaju pristup uzorcima sa dve doze.

Pošto se druga doza te vakcine daje posle 12 nedelja, a preparat je počeo da se koristi u EU tek u februaru druge doze su počele da se daju tek krajem aprila u Francuskoj, i to kod manjeg broja ljudi obzirom na to da je ona ograničena da se daje populaciji starijoj od 55 godina.

Na osnovu jedne doze rezultati pokazuju da vakcina Astrazeneka, koja je efikasna za engleski soj virusa, vrlo malo deluje protiv indijskog i južnoafričkog soja.

- Jedna doza te vakcine izgleda da deluje malo ili da uopšte ne deluje protiv indijskog soja - naveli su istražitelji.

Indijska varijanta (B.1.617) detektovana je u Indiji u oktobru 2020. godine, a od tada se raširila u brojnim drugim zemljama među kojima i u Velikoj Britaniji.

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.