DA LI PENTAGON KREĆE U NOVI RAT? Kako stvari stoje, čeka se samo ODOBRENJE
Napad, Foto: Printscreen youtube

JOŠ JEDAN RAT

DA LI PENTAGON KREĆE U NOVI RAT? Kako stvari stoje, čeka se samo ODOBRENJE

Iračka vazdušna baza Ain al-Asad, koja je domaćin američkim snagama, bila je meta raketnog napada u ponedeljak

Objavljeno: 17:21h

Pentagon planira da zatraži odobrenje od predsednika Bajdena za udare protiv milicija koje u Iraku podržavaju Iran, prema dva izvora koji znaju o situaciji.

Iračka vazdušna baza Ain al-Asad, koja je domaćin američkim snagama, bila je meta raketnog napada u ponedeljak. Tokom napada niko nije povređen, rekao je portparol koalicije za Rojters. Ovo je poslednji u nizu sličnih napada tokom proteklih nekoliko nedelja.

„Administracija pažljivo razmatra širok spektar odgovora na agresiju šiitske milicije na Amerikance u Iraku“, rekao je jedan izvor koji poznaje situaciju za Dejli Koler.

Izvor je primetio da odobrenje postoje od štrajka protiv generala Kasima Sulejmanija - bivšeg lidera iranskih elitnih snaga Kuds - ali zahtevaju pojedinačno odobrenje za svaki štrajk po direktivi predsednika.

O operativnom planu i raznim opcijama razgovaraće se sa Belom kućom preko Saveta za nacionalnu bezbednost, prema drugom izvoru upoznatom s tim pitanjem.

Ova osoba je rekla da će zvaničnici uskoro zatražiti Bajdenovo odobrenje za štrajk, ali nisu mogli da preciziraju određeni vremenski okvir. Prvi izvor koji poznaje situaciju sugerisao je da će se sastanak održati u petak, iako pozivalac to nije nezavisno potvrdio.

Savet za nacionalnu bezbednost odbio je da komentariše situaciju. Bela kuća nije odgovorila na zahteve za komentar. Portparol Pentagona odbio je da komentariše.

Kasim Muslih, koji je na čelu provincije Anbar Narodnih mobilizacionih snaga (PMF), navodno je uhapšen ove sedmice u vezi sa nekoliko baznih napada, uključujući i one na vazduhoplovnu bazu Ain al-Asad. PMF se sastoji uglavnom od šiitskih milicija koje podržava Iran, a SAD ga smatraju masovnom bezbednosnom pretnjom na Bliskom istoku, navodi Rojters.

Izveštaji tvrde da je hapšenje podstaklo borce PMF-a da nakratko preuzmu kontrolu nad ulazom u zelenu zonu, u kojoj se nalazi američka strana ambasada. Incident se smirio nakon što je Muslih navodno predat PMF-u, iako je kabinet premijera to osporio, navodi Njujork Tajms.

Nejasno je da li će Bajden odobriti predlog Pentagona. Predsednik je nagovestio podršku otopljavanju odnosa sa lažljivim režimom, izražavajući interes za ponovno pridruživanje iranskom nuklearnom sporazumu. Napori su težak izazov za predsednika čiji je prethodnik, bivši predsednik Donald Tramp, ubio Sulejmanija 2020. godine.

Bonus video:

02:26

UDARILA GROBARKA NA ZVEZDAŠICU U CENTRU BEOGRADA PRED DERBI Imamo HAOS snimak - PAZITE SAMO ŠTA SU IMALE DA KAŽU!

(Espreso/Daily Caller)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.