PREDSEDNIK SEVERNE MAKEDONIJE POKLONIO PAPI ĆIRILIČNI DRES: Produbljivanje odnosa sa Svetom Stolicom! (FOTO)
Stevo Pendarovski , Foto: AP

ODLIČNI ODNOSI

PREDSEDNIK SEVERNE MAKEDONIJE POKLONIO PAPI ĆIRILIČNI DRES: Produbljivanje odnosa sa Svetom Stolicom! (FOTO)

Radev je danas u Rimu, izjavio da za rešenje spora Sofiji i Skoplju nisu potrebni međunarodni posrednici

Objavljeno:

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poklonio je juče u Vatikanu papi Franji najnoviji dres makedonske fudbalske reprezentacije, s njegovim imenom napisanim ćirilicom. Papa je prvi dobio dres u kojem će makedonski reprezentativci nastupati na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Predsednik Severne Makedonije je u Rim otputovao iz Skoplja zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, u vreme kada su odnosi dve zemlje zategnuti.

Na sastanku su ocenjeni kao odlični odnosi Severne Makedonije i Svete Stolice, koji se „temelje na dubokim istorijskim vezama, podeljenim duhovnim i kulturnim vrednostima i tradiciji“.

- Pendarovski je potvrdio interes za produbljivanje odnosa sa Svetom Stolicom u svim sferama od zajedničkog interesa i istakao značaj katoličke zajednice u Severnoj Makedoniji i njen doprinos društvu. Istakao je i značaj koji njegova država daje promovisanju međureligijskog dijaloga i poštovanja verskih sloboda, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika.

Sofija osporava makedonski jezik kao nezavisan od bugarskog.

Zbog toga i zbog neslaganja sa istorijskim interpretacijama u Severnoj Makedoniji, Bugarska je blokirala početak njenih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Radev je danas u Rimu, prenosi makedonski portal „Fokus“, izjavio da za rešenje spora Sofiji i Skoplju nisu potrebni međunarodni posrednici.

- Niko ne zna bolje našu istoriju od nas samih, rekao je Radev i podsetio da su dve zemlje osnovale zajedničku komisiju za prevazilaženje nesporazuma.

Papa Franja se juče sastao i sa Radevom.

Bonus video:

21:44

VEČERNJI DNEVNIK 27.05.2021.

(Espreso/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.