SAVET za ljudska prava pokreće ISTRAGU O ZLOČINIMA U GAZI, Izrael odluku ODBACIO
Gaza, Foto: Profimedia

doneta odluka

SAVET za ljudska prava pokreće ISTRAGU O ZLOČINIMA U GAZI, Izrael odluku ODBACIO

Za pokretanje istrage glasale su 24 države, devet je bilo protiv, a 14 uzdržanih

Objavljeno:

Savet UN za ljudska prava odlučio je danas o pokretanju međunarodne istrage o zločinima počinjenim tokom jedanaestodnevnog konflikta između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

Za pokretanje istrage glasale su 24 države, devet je bilo protiv, a 14 uzdržanih, čime je ovo telo UN usvojilo rezoluciju koju su podnele Organizacija za islamsku saradnji i palestinska delegacija pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Rojters.

Izrael je danas odbacio a Hamas pozdravio odluku Saveta UN za ljudska prava o pokretanju međunarodne istrage o zločinima koji su se eventualno dogodili u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Izrael neće sarađivati u istrazi smatrajući da je to pokušaj da se "operu zločini koje je počinila teroristička organizacija Hamas", prenosi Rojters.

Sa druge strane, portparol Hamasa rekao je da su njihove akcije bile "legitiman otpor" i pozvao da se preduzmu "hitni koraci da se kazni" Izrael.

Rezoluciju o pokretanju međunarodne istrage o zločinima u Gazi su podnele Organizacija za islamsku saradnju i palestinska delegacija u UN.

Rezolucija je usvojena posle celodnevne specijalne sednice.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.