NEVEROVATNA KARAKTERISTIKA ŽIVOTINJA: Majmuni usvajaju akcenat drugih vrsta kada su na zajedničkoj teritoriji!
ilustracija, Foto: Printscreen

ZANIMLJIVO!

NEVEROVATNA KARAKTERISTIKA ŽIVOTINJA: Majmuni usvajaju akcenat drugih vrsta kada su na zajedničkoj teritoriji!

Istraživači su ispitivali ponašanje 15 različitih grupa dve vrste tamarina u brazilskom delu Amazonije - crvenorukog tamarina (Saguinus midas) i šarenolikog tamarina (Saguinus bicolor)

Objavljeno:

Istraživanje je pokazalo jednu krajnje zanimljivu karakteristiku majmuna - kada odu na drugo "govorno područje", tačnije na drugu teritoriju, počnu da koriste akcenat vrste koju su tu zatekli. Baš kao što i ljudi neretko rade.

Istraživači su ispitivali ponašanje 15 različitih grupa dve vrste tamarina u brazilskom delu Amazonije - crvenorukog tamarina (Saguinus midas) i šarenolikog tamarina (Saguinus bicolor). Zanimljivo je da su tamarini ime dobili po elegantnim belim brkovima koje ima carski tamarin, a koji podsećaju na one koje je kao zaštitni znak nosio nemački vladar Vilhelm II.

Kritično ugrožena vrsta, šarenoliki tamarin (vrsta sa crnim, golobradim licem, belim, čupavim krznom na vratu i ramenima i bademastim donjim delom tela) najčešće nastanjuje okolinu brazilskog grada Manaus. Crvenoruki tamarin koji ima riđe šake i stopala, a telo prekriveno crnim krznom može se naći na severoistoku Amazonije.

Za razliku od ljudi, drugi primati ne koriste različite jezike. Umesto toga, oni imaju "fiksni broj poziva" u svom vokalnom repertoaru koji obuhvataju različite kontekste, kao što su upozorenja predatora i pozivi na parenje. Oni ne mogu da nauče nove pozive, rekao je autor studije, dr Džejkob Dan, vanredni profesor evolucione biologije na Univerzitetu Anglia Ruskin.

Upoređivanjem snimaka akustičnog profila ili poziva dve vrste na tri lokacije - mestima naseljenim isključivo šarenolikim tamarinima, mestima u kojima su samo crvenoruki tamarini i područja naseljena obema vrstama - istraživači su otkrili da su crvenoruki tamarini prihvatili pozive svojih suseda u zajedničkom regionu, prema studiji objavljenoj u časopisu Behavioural Ecology and Sociobiology journal.

- Poziv crvenorukih tamarina postaje mnogo sličniji pozivu šarenolikih tamarina, i mi mislimo da je razlog zašto to čine taj što kada ste u zajedničkom području i bliski ste srodnici, vrlo je verovatno da ćete doći u kompeticiju oko resursa, jer imate sličnu ishranu i potrebe staništa, rekao je Dan.

- Potreban vam je poziv koji ove druge vrste mogu razumeti kako biste mogli da regulišete teritorijalne sporove.

Dve vrste ionako praktično govore istim jezikom, ali moraju da razumeju akcente jedna druge, dodao je on.

- Tu su u pitanju nijanse u naglasku, kako bi se zaista mogli razumeti. I tako se oni poigravaju u okviru ograničenja ... mogu da učine poziv dužim ili na nešto višim ili nižim frekvencijama, ili nešto oštrijim. Oni na neki način mogu da promene buku, ali u suštini i dalje govore iste "reči". "

Zašto su crvenoruki tamarini bili prilagodljiviji u poređenju sa šarenolikim tamarinima, koji naizgled nisu pokušali da se nađu na pola puta sa svojim drugarma - ostaje misterija i predmet je tekućih istraživanja, dodao je on.

Imajući, pak, u vidu da su crvenoruki tamarini obično više glasovno teritorijalni, nagađao je Dan, možda je upravo ta vrsta predodređena da pravi promene.

Bonus video:

01:43

OZBILJNO KRIVIČNO DELO: Oprez! Prevaranti nude lažni PCR za 4.000 dinara

(Espreso/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.