JOŠ JEDNA ZEMLJA SE PRIDRUŽILA: NASA dobila još jedan potpis za program o istraživanju SVEMIRA!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ESA/HUBBLE & NASA

PROGRAM ARTEMIS

JOŠ JEDNA ZEMLJA SE PRIDRUŽILA: NASA dobila još jedan potpis za program o istraživanju SVEMIRA!

Preko Artemisa, NASA želi da uspostavi održivo istraživanje mesečeve površine sa svojim međunarodnim partnerima do 2028. godine, kao odskočnu dasku do prve ljudske misije na Mars

Objavljeno:

Južna Koreja potpisala je međunarodni sporazum pod vođstvom SAD kojim se utvrđuju pravila za istraživanje svemira, najavila je NASA.

Američka svemirska agencija saopštila je da je Južna Koreja deseta zemlja koja je potpisala Artemis program pokrenut 2020. godine i nazvan po Nasinom programu za spuštanje astronauta na Mesec do 2024. godine.

Južnokorejsko ministarstvo nauke takođe je najavilo taj potez i saopštilo da je Seul sarađivao sa Nasom na razvoju mesečevog orbitera koji bi trebalo da eksplodira u avgustu 2022., izvestila je novinska agencija Jonhap.

Južna Koreja se pridružila potpisnicama Australiji, Kanadi, Italiji, Japanu, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ukrajini i SAD.

Preko Artemisa, NASA želi da uspostavi održivo istraživanje mesečeve površine sa svojim međunarodnim partnerima do 2028. godine, kao odskočnu dasku do prve ljudske misije na Mars.

Načela izložena u sporazumima osiguravaju zajedničko razumevanje sigurnosnih operacija, upotrebe svemirskih resursa, minimiziranja orbitalnog otpada i razmene naučnih podataka.

"Partnerstvo u dubokom svemiru osiguraće da se naše misije obavljaju u skladu sa važnim, univerzalnim načelima poput transparentnosti, sigurnosti i mirnog istraživanja, koja su ključna za osiguravanje sigurne i prosperitetne budućnosti u svemiru za sve", rekli su iz Nase.

Bonus video:

19:32

VEČERNJI DNEVNIK 26.05.2021.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.