BAŠAR AL ASAD GLASAO NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Dočekan uz ogroman aplauz i ovacije SIRIJACA! (VIDEO)
Predsednik Sirije Bašar al Asad, Foto: Printscreen/Youtube

bira se predsednik

BAŠAR AL ASAD GLASAO NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Dočekan uz ogroman aplauz i ovacije SIRIJACA! (VIDEO)

Pored njega je bila lepa prva dama Asma al Asad

Objavljeno:

Predsednik Sirije Bašar al Asad glasao je danas na predsedničkim izborima u toj zemlji. On je glasao na biračkom mestu u gradu Duma, u kojem su se dogodili neki od najvećih sukoba tokom građanskog rata u Siriji. Grad je sada ponovo pod kontrolom vlasti u Damasku.

Duma je deo Istočne Gute, koja se graniči sa predgrađem Damaska i u kojoj se, navodno, dogodio napad hemijskim oružjem u aprilu 2018. godine, što je dovelo do vazdušnih udara zapadnih sila u Siriji.

Ovogodišnji predsednički izbori u Siriji se odvijaju u svetlu izuzetno napetih odnosa na celom Bliskom istoku, nakon najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba i težnji Irana da ojača svoje pozicije u arapskoj republici.

Pojedini, ne mali delovi zemlje su i dalje pod kontrolom nevladinih frakcija. Tako severno i istočno od Eufrata dominiraju kurdske vojne formacije koje su proklamovale autonomiju u ovom delu Sirije. U delovima provincije Alepo, Idlib i Hasaka i Raka, nalaze se militanti koji uživaju široku podršku Turske.

Najveći deo provincije Idlib kontrolišu frakcije sirijske Al-Kaide, isto tako u centralnim delovima zemlje i dalje je aktivna Islamska država koja deluje u formi gerila i ćelija. Međutim, najveći deo zemlje je pod kontrolom sirijskih snaga.

Atmosfera u zemlji je takva da opozicija ne učestvuje u izborima, tj, bojkotuje ih. Građani biraju između trojice kandidata: aktuelnog predsednika Bašara al Asada, socijaliste Abdulaha Salema Abdulaha i opozicionog aktiviste iz Damaska Mahmuda Ahmeda Mareija.

Najveću podršku i izglede za pobedu ima predsednik Bašar al Asad, koji je zajedno sa suprugom Asmom danas glasao uz velike aplauze i ovacije okupljenih glasača i simpatizera.

Bonus video:

00:27

Krađa u bloku 37, lopov baca novčanik bez novca

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.