U ARGENTINI SE POJAVILA DŽINOVSKA VIDRA: Ima preko 30 kilograma, a njena uloga za ekosistem je OGROMNA! (FOTO)
Vidra, Foto: Profimedia

i to postoji

U ARGENTINI SE POJAVILA DŽINOVSKA VIDRA: Ima preko 30 kilograma, a njena uloga za ekosistem je OGROMNA! (FOTO)

Divlji predator, poslednji put viđen osamdesetih godina, primećen je prošle nedelje u reci Bermeho, nacionalnom parku "Neprobojni", na severoistoku argentinske provincije Chako, piše Gardijan

Objavljeno:

Džinovska rečna vidra, životinja koja se smatra izumrlom vrstom zbog gubitka staništa i lova, pojavila se prošle nedelje u Argentini.

Divlji predator, poslednji put viđen osamdesetih godina, primećen je prošle nedelje u reci Bermeho, nacionalnom parku "Neprobojni", na severoistoku argentinske provincije Chako, piše Gardijan.

1 / 3 Foto: Profimedia

"Bilo je to veliko iznenađenje", izjavio je direktor zaštite Fondacije Rivajlding Argentina, Sebastian di Martino, koji je vidru uspeo da slika telefonom dok je vozio kajak.

Ova spektakularna životinja može biti dugačka 1,8 metara, dok odrasle jedinke teže preko 30 kilograma, a njihova uloga je ključna u uravnoteženju prirode.

Vidre su deo projekta obnove ekosistema za vraćanje predatora i drugih vrsta u njihova rodna staništa, a važnost ponovnog pojavljivanja džinovske vidre je u tome što se vrste koje su nestale mogu vratiti i nastaviti život u divljim rezervatima, ako su zaštićene.

"Divovska rečna vidra je vrhunski predator koji vrši regulatorni uticaj na vodeni ekosistem", rekao je Di Martino.

Nacionalni park" Neprobojni", prostire se na 128 hiljada hektara autohtonih šuma i vodenih tokova, koji štite izuzetan biodiverzitet u netaknutom delu šume Gran Chako, jednom od najugroženijih ekosistema na svetu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.