GODIŠNJICA UBISTVA KOJE JE POKRENULO PROTESTE I NEMIRE ŠIROM SAD: Bajden će danas ugostiti porodicu Džordža Flojda!
Džo Bajden - Predsednik Amerike, Foto: Profimedia

BELA KUĆA

GODIŠNJICA UBISTVA KOJE JE POKRENULO PROTESTE I NEMIRE ŠIROM SAD: Bajden će danas ugostiti porodicu Džordža Flojda!

Flojdova ćerka Đana, njegova majka, sestra i braća razgovaraće sa Bajdenom u Beloj kući, rekla je glasnogovornica Džen Psaki

Objavljeno: 11:28h

Američki predsednik Džo Bajden ugostiće danas porodicu Džordža Flojda u Beloj kući na godišnjicu njegovog brutalnog ubistva koje je pokrenulo proteste i nemire širom Sjedinjenih Država i podstaklo raspravu o reformi policije.

Flojdova ćerka Đana, njegova majka, sestra i braća razgovaraće sa Bajdenom u Beloj kući, rekla je glasnogovornica Džen Psaki.

- Hrabrost i dostojanstvo njegove porodice, a naročito njegove ćerke Đane, zaista su zaintrigirali predsednika. Želi da čuje njihova stajališta, rekla je Psaki novinarima.

- SAD se mora suprotstaviti sistemskom rasizmu

Gušenje Flojda do smrti u Mineapolisu 25. maja prošle godine i naknadna presuda policajcu Dereku Šovinu koji mu je kolenom pritiskao vrat gotovo devet minuta smatraju se ključnim trenucima u dugoj američkoj borbi za rasnu ravnopravnost. Nakon ubistva Flojda izbili su protesti i nemiri širom zemlje u kojoj se već zahuktala izborna bitka Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden poziva Kongres da usvoji zakon o policijskoj reformi na prvu godišnjicu ubistva. Amerikanci se moraju suprotstaviti sistemskom rasizmu nakon Flojdovog ubistva, rekao je. Međutim, ambiciozan rok se bliži, a samo je Predstavnički dom podržao zakon poznat kao "Pravda za Džordža Flojda", dok Senat nastavlja da se prepire oko ključnih detalja. Zakon predviđa, između ostalog, da se zabrane potencijalno smrtonosne tehnike zadržavanja osumnjičenika, poput gušenja.

Nema više policijskih upada u kuće?

Ukinuli bi se i takozvani "nalozi bez kucanja" po kojim policija može nenajavljeno da upadne u kuću osumnjičenika, što je dovelo do slučajnog ubistva crnkinje Brione Tejlor u Luisvilu u martu prošle godine. Mera o kojoj senatori još uvek raspravljaju je ukidanje trenutne pravne zaštite koja blokira građanske tužbe protiv policije optužene za nedolično ponašanje.

Demokratska zastupnica Karen Bas, demokratski senator Kori Buker i republikanski senator Tim Skot objavili su zajedničko saopštenje u kojem su potvrdili da još ima nade za usvajanje zakona.

- Ova godišnjica je bolni podsetnik zašto moramo da napravimo značajne promene. Iako još uvek radimo na razlikama u ključnim pitanjima, nastavljamo da napredujemoi prema kompromisu i ostajemo optimistični, rekli su.

Bonus video:

01:40

UPOTREBA ORUŽJA NA SVADBI MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Sledi i do 12 godina ZATVORA ako vas uhvate!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.