ER FRANS OBUSTAVLJA PRELETANJE VAZDUŠNOG PROSTORA BELORUSIJE: Avionima koji su na putu će biti izmenjen plan leta!
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen, Ilustracija

U SKLADU SA PREPORUKAMA EU

ER FRANS OBUSTAVLJA PRELETANJE VAZDUŠNOG PROSTORA BELORUSIJE: Avionima koji su na putu će biti izmenjen plan leta!

Pre usvajanja novog paketa sankcija, EU je već stavila na crnu listu 88 pripadnika beloruskog režima, uključujući i predsednika Lukašenka

Objavljeno:

Er Frans je noćas saopštio da će "do daljnjeg" obustaviti preletanje beloruskog vazdušnog prostora u skladu sa preporukom Evropske unije koja je uvela nove sankcije režimu Aleksandra Lukašenka.

"Er Frans je primio k znanju zaključke Evropskog saveta i zato do daljnjeg obustavlja preletanje (beloruskog) vazdušnog prostora. Avionima koji su već na putu, biće izmenjen plan leta", saopštila je ta kompanija.

Kako se dodaje, Er Frans "prati razvoj geopolitičke situacije" na teritorijama koje nadleću njegovi avioni i "strogo primenjuje propise".

Lideri EU preporučili su sinoć evropskim kompanijama da zaobiđu beloruski vazdušni prostor nakon uvodjenja novih sankcija režimu Aleksandra Lukašenka, optuženog da je evropsku avionsku liniju preusmerio ka Minsku kako bi uhapsio disidenta čije momentalno oslobadjanje traži Brisel.

EU je takođe najavila zatvaranje vazdušnog prostora EU u Belorusiji. London i Kijev su već stavili na crnu listu vazdušni prostor te bivše sovjetske republike, a nekoliko aviokompanija je saopštilo da izbegava prelete uključujući Lufthanzu, SAS i ErBaltik.

Gotovo 2.000 aviona koji obavljaju komercijalne letove, koristi beloruski vazdušni prostor svake nedelje, saopštila je organizacija Jurokontrol (Eurocontrol). Beloruska kompanija Belavia dnevno obavi oko 20 letova sa ili ka aerodromima EU.

Beloruske vlasti su u nedelju preusmerile ka Minsku putnički avion irskog Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog pretnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu i novinara, 26-godišnjeg Romana Protaševiča.

EU je hapšenje ocenila kao "otmicu" i zatražila momentano puštanje Protaševiča i njegove devojke Sofije na slobodu.

Pre usvajanja novog paketa sankcija, EU je već stavila na crnu listu 88 pripadnika beloruskog režima, uključujući i predsednika Lukašenka.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.