ŠTA SE DESILO SA TROJICOM KINESKIH NAUČNIKA U NOVEMBRU 2019. GODINE? Stižu nove optužbe iz SAD, Kina sve demantuje!
Poreklo korone još uvek nije poznato, Foto: Printscreen/Adria media TV

POREKLO KORONAVIRUSA

ŠTA SE DESILO SA TROJICOM KINESKIH NAUČNIKA U NOVEMBRU 2019. GODINE? Stižu nove optužbe iz SAD, Kina sve demantuje!

CNN je takođe kasnije potvrdio detalje ovog obaveštajnog izveštaja, citirajući dve osobe koje su imale uvid u informacije

Objavljeno:

Mesec dana pre nego što je Kina prijavila prvi slučaj COVID-19 u 2019. godine, tri istraživača sa Instituta za virusologiju u Vuhanu su se razbolela, piše u prethodno neobjavljenom obaveštajnom izveštaju, koji je Vol Strit Džurnal citirao u nedelju.

Bolesni istraživači su prethodno pominjani u izveštaju Stejt Departmenta od 15. januara, gde nije navedeno da su morali da budu hospitalizovani. Tamo je bilo napisano samo da su se istraživači razboleli u novembru 2019. sa "simptomima koji su nalik onima COVID-19 i drugih sezonskih oboljenja", i da je Komunistička partija Kine sprečila njihovo intervjuisanje.

CNN je takođe kasnije potvrdio detalje ovog obaveštajnog izveštaja, citirajući dve osobe koje su imale uvid u informacije.

Pitanje ovih ozbiljno bolesnih istraživača pokreće nove spekulacije o poreklu i vremenu nastajanja koronavirusa. Kina je prijavila prve slučajeve COVID-19 Svetskoj zdravstvenoj organizaciji krajem decembra 2019. godine.

Na pitanje Vol Strit Džurnala u ponedeljak, portparol Bele kuće Džen Psaki rekla je da Bajdenova administracija nastavlja da vrši pritisak na SZO da "podrži ekspertsku evaluaciju porekla pandemije, koja neće biti pod uticajem mešanja ili politizacije".

- Ono što ne možemo da uradimo, i protiv čega bih savetovala sve, je preskakanje međunarodnog procesa. Nemamo dovoljno podataka i informacija da "skočimo" na neki zaključak u ovom periodu - rekla je ona.

Kineski zvaničnici i naučnici su više puta negirali teoriju da je virus potekao iz lokalne laboratorije. Odbacili su i ovaj obaveštajni izveštaj u ponedeljak.

- Sjedinjene Države nastavljaju sa reklamiranjem teorije o curenju iz laboratorije. Da li je njima stalo do istine ili samo žele da skrenu pažnju - upitao je Žao Liđijan, portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Direktor Nacionalne laboratorije za biosigurnost u Vuhanu, koja je deo Vuhanskog instituta za viruse, takođe je odbacio izveštaj.

- Pročitao sam ga, to je potpuna laž. Laboratorija nije upoznata sa ovom situacijom, i nemam pojma odakle im takve informacije - rekao je Juan Žiming za kineski Global tajms.

Portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost nije komentarisao izveštaj za Rojters, ali je rekao da Bajdenova administracija nastavlja da ima "jake sumnje oko ranih dana pandemije COVID-19, uključujući i njeno poreklo unutar Narodne republike Kine".

SZO je istraživala poreklo virusa i objavila je rezultate istraživanja iz Kine u martu, zaključujući da je "veoma malo verovatno" da je virus potekao iz laboratorije. SAD i 13 drugih zemalja su kritikovale izveštaj, jer je kasnio i nije sadržao pristup svim podacima.

"Naučne misije kao što je ova treba da rade pod uslovima koji stvaraju nezavisne i objektivne preporuke i otkrića", napisano je u zajedničkoj izjavi ovih zemalja, u kojoj se traži "pravovremen, transparentan proces zasnovan na činjenicama".

Više od 10 naučnika iz SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Švajcarske takođe je izrazilo zabrinutost sa onim što su pročitali u izveštaju, u pismu objavljenom u časopisu Science ranije ovog meseca. Eksperti su rekli da "teorije o poreklu virusa nisu ravnopravno tretirane u izveštaju SZO".

Uprkos rezultatu izveštaja, SZO je naglasila da "sve hipoteze ostaju otvorene" o poreklu virusa.

- Još uvek nismo našli izvor virusa, i moramo da nastavimo da pratimo nauku i da ne ostavimo nijedan kamen neokrenut - rekao je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus posle objavljivanja izveštaja.

Dr Entoni Fauči, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u SAD, takođe je izjavio da "nije uveren da je virus nastao prirodnim putem".

- Mislim da bi morali da nastavimo da istražujemo šta se desilo u Kini, sve dok to ne saznamo. Naravno, ljudi koji su to istraživali kažu da je najverovatnije došao iz prirodnog rezervoara, i zatim inficirao pojedince, ali moglo je da bude i drugačije, i moramo saznati o čemu je reč * rekao je Fauči ranije u maju.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/HuffPost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.