PRVA PREMIJERKA U ISTORIJI IZABRANA U SAMOI! Čim je došla na funkciju susrela se sa velikim problemom!
Samoa, Foto: Profimedia

neverovatno

PRVA PREMIJERKA U ISTORIJI IZABRANA U SAMOI! Čim je došla na funkciju susrela se sa velikim problemom!

Danas je bio poslednji dan za formiranje novog parlamenta prema postojećem ustavu.

Objavljeno: 07:21h

Samoa je dobila prvu premijerku u istoriji, nakon zakletve koju je položila Fijame Naomi Matafa u improvizovanom šatoru, pošto je parlament bio zaključan usled borbe za vlast sa dugogodišnjim premijerom Tulialepom Saileleom Malielegaojem.

Matafa, članica partije "Vera u jednog pravog boga" (FAST), je rekla da je dramatičan obrt događaja doprineo "beskrvnom puču", nakon nedelja neizvesnosti, pošto je država zapala u ćorsokak posle izbora 9. aprila, prenosi Si-En-En.

Njena tesna pobeda je okončala skoro četrdesetogodišnju vladavinu Partije za ljudska prava (HRPP), koja je sama vodila zemlju od 1982. godine, a Malielegaoi je više od dve decenije bio premijer.

Međutim, tokom vikenda, predsednik države Tuimalealifano Valetoa Sualauvi Drugi je otkazao današnju sednicu parlamenta bez objašnjenja, objavio je državni radio Novog Zelanda (RNZ).

Iako je Vrhovni sud pacifičke države u nedelju proglasio otkazivanje parlamentarne sednice "nezakonitim", članovi FAST-a su došli ispred skupštine, ali su ih tamo zatekla zaključana vrata.

"Mislim da bi puč bio prava reč za ovo. Nema krvi, ali je ovo puč", rekao je portparol FAST-a Lans Apulu za RNZ.

FAST se u međuvremenu organizovao, pa je danas premijerka položila zakletvu u šatoru, iako je za sada nejasno da li će ovaj čin biti legitiman.

Danas je bio poslednji dan za formiranje novog parlamenta prema postojećem ustavu.

Međutim, u govoru posle ceremonije zakletve premijerke, rival Malielegaoi je doveo u pitanje legitimitet zakletve, navodeći da je u pitanju "šala", dodaje RNZ.

"Samo predsednik države, i niko drugi, može da sazove parlament gde državnici polažu zakletvu. Ništa od toga sto je FAST uradio nije zakonito", ocenio je Malielegaoi.

Si-En-En je zatražio komentar od suprotstavljenih stranaka koje se bore za vlast.

Ekspert za istoriju Pacifika sa Australijskog državnog univerziteta Patriša O'Brajan je rekla da se situacija priblizava puču, iako nema elemenata sile, dodavši da deluje da HRPP guši demokratski proces i ignoriše naredbe suda.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.